Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας για τα αιτήματα των φοιτητών


Tags |

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας καταδικάζει τη στάση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εκδιώκει τους φοιτητές από τις εστίες.

Την ώρα που μεγάλο μέρος του λαού μας βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω της νέας καπιταλιστικής κρίσης και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση, την ώρα που η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα, με απόφαση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πετιούνται δεκάδες φοιτητές εκτός εστιών.

Μέσω ενός απαράδεκτου εσωτερικού κανονισμού στις εστίες θέτουν ως προαπαιτούμενο ποσοστό περασμένων μαθημάτων, προκειμένου να μπορούν οι φοιτητές να εξεταστούν και σε άλλα μαθήματα. Με αυτήν την κατάσταση απαιτούν από τους φοιτητές να ανταποκριθούν και να συγκεντρώσουν συγκεκριμένο αριθμό διδακτικών μονάδων, για να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις εστίες.

Οι ευθύνες κυβέρνησης και Πανεπιστημίου είναι τεράστιες. Αφενός, δεν έχουν φροντίσει να παρέχουν τα απαραίτητα εχέγγυα στους φοιτητές, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να ασχολούνται με τα μαθήματά τους χωρίς προβλήματα. Τα κενά από την περίοδο της πανδημίας με κλειστές σχολές παραμένουν.

Οι φοιτητές των εστιών είναι  παιδιά οικογενειών που έχουν χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα  και έχουν πάρει δωμάτιο με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και γι’ αυτούς τους λόγους μάλιστα είναι πολλοί που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα. Μέσα σε όλα αυτά με το ξεκίνημα κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς εκατοντάδες φοιτητές δικαιούχοι φοιτητικής εστίας καλούνται να πληρώσουν χαράτσι των 400 ευρώ για μονόκλινο και των 150 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για :

  • Κατάργηση του άδικου χαρατσιού των 150 και 400 ευρώ.
  • Να καταργηθεί το απαράδεκτο κριτήριο των 15 διδακτικών μονάδων , να μην μείνει κανένας φοιτητής εκτός εστιών.
  • Να επιστραφούν άμεσα πίσω όλα τα χρήματα που πλήρωσαν οι εστιακοί φοιτητές αυτή την χρονιά.
  • Να διαγραφούν όλα τα χρέη των εστιακών φοιτητών, να εγγυηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι οι φοιτητές που αδυνατούν να πληρώσουν για το δωμάτιο, δεν θα έχουν προβλήματα στην απόκτηση πτυχίου.
  • Άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την φοιτητική μέριμνα.