- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

6,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό  ενημερώθηκε για την πορεία αποκατάστασης του εμβληματικού μνημείου,   που χρηματοδοτείται απρόσκοπτα,  με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 6,8 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και  για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων,  που αναμένεται να ολοκληρωθούν  στα τέλη του 2023. Ο κ. Σκάλκος ξεναγήθηκε  στο  Αρχαίο Θέατρο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια και τον επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης, προϊστάμενο του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Δημήτρη Καραγκούνη.

 

Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ:

«Είναι ιδιαίτερη  χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε ένα ζωντανό μνημείο της ελληνιστικής περιόδου, που  ευελπιστούμε  να παραδοθεί εντός του 2023 στους κατοίκους της Λάρισας αλλά και  σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Ο  πολιτισμός  είναι ένα ζωντανό κύτταρο που ενώνει το παρελθόν με το παρόν της χώρας μας και ολόκληρου του ελληνισμού. Η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποδεικνύει ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Ευχαριστώ την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Υπουργείο Πολιτισμού και  την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας για τη συνεργασία. Το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020  έχει μια εξαιρετική πορεία και το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν κάνουμε τα πράγματα σωστά, ανεβάζουμε τον πήχη των προσδοκιών υψηλότερα. Η επόμενη Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Τόσο γιατί τα έργα είναι αυξημένων απαιτήσεων όσο και γιατί η Κυβέρνηση πήρε τη σημαντική απόφαση να εμπιστευτεί τις Περιφέρειες και να αυξήσει το διαθέσιμο προϋπολογισμό τους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από τις πλέον ωφελημένες από την αύξηση, καθώς  λαμβάνει  31% περισσότερους πόρους  στο  ΕΣΠΑ 2021-2027 σε σύγκριση με την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Μιλάμε για ένα συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 550 εκατ. ευρώ και άρα καταλαβαίνουμε το στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση. Είμαι αισιόδοξος ότι εφόσον  τα έργα εξελιχθούν με τον τρόπο που διαπίστωσα  ότι εξελίσσονται  τα έργα που επισκέφτηκα σήμερα,  τότε όλα θα πάνε καλά».

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: « Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 κατορθώσαμε, σε άριστη συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την   Εφορεία  Αρχαιοτήτων  Λάρισας να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να εντάξουμε με πλήρη χρηματοδότηση ύψους 7 εκατ. ευρώ περίπου, την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας. Για πρώτη φορά το έργο έχει συγκεκριμένο ορίζοντα υλοποίησης, έχει  συγκεκριμένη   και επαρκή χρηματοδότηση. Η δουλειά που γίνεται εδώ είναι άψογη και  αυτό δεν το λέμε  εμείς, αλλά έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πολιτισμός  είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και τα Μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην κοινωνία γιατί  μόνο έτσι  μπορούμε να τα προφυλάξουμε και να τα συντηρούμε. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, τα οφέλη της οποίας επιστρέφουν στην  κοινωνία. Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε  το Αρχαίο Θέατρο να παραδοθεί και να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2023. Είναι  μια ημερομηνία ορόσημο γιατί όλος ο κόσμος και όχι μόνο οι Θεσσαλοί θέλουν ανοιχτό και λειτουργικό το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό, μοναδικό πολιτιστικό Μνημείο, που παράλληλα  συμβάλλει και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού που γίνονται σήμερα στη χώρα μας,  χάρη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και την αποτελεσματική  συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων».

 

Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η αποκατάσταση έχει προχωρήσει παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο έργο. Έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των στερεώσεων στο κυρίως Θέατρο και σε αυτή τη φάση αναμένεται το νέο μάρμαρο για να γίνουν οι συμπληρώσεις. Παράλληλα αρχίζει το έργο της σκηνής οπότε ευελπιστούμε ότι είμαστε μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και  θα πετύχουμε το στόχο της απόδοσης του στα τέλη του 2023».

 

Σημειώνεται ότι η Ε’ φάση αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας  προβλέπει την απόδοση του  Μνημείου το 2023, με τα εξής ολοκληρωμένα έργα:

1.Αντιστήριξη του κυρίως θεάτρου με την κατασκευή τοίχου από λιθοδομή.

  1. Επανατοποθέτηση εδωλίων στην αρχική τους θέση στο χώρο του κυρίως θεάτρου.
  2. Επανατοποθέτηση εδωλίων κοντά στην αρχική τους θέση στο χώρο του κυρίως θεάτρου.
  3. Επανατοποθέτηση εδωλίων σε ομόλογες θέσεις στο χώρο του κυρίως θεάτρου.
  4. Τοποθέτηση εδωλίων από νέο υλικό στο χώρο του κυρίως θεάτρου
  5. Αεροφωτογράφιση του μνημειακού συνόλου.
  6. Πινακίδες ενημέρωσης- πληροφόρησης, ενημερωτικός οδηγός – φυλλάδια- φυλλάδια Braille.
  7. Επικαιροποίηση της μελέτης πρόσβασης κοινού και Α.Μ.Ε.Α. στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου.
  8. Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου WC – WC A.M.E.A.
  9. Πρόσβαση κοινού και Α.Μ.Ε.Α. στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου.