- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Γ. Λαμπρούλης: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Λάρισας

Η κατάσταση στο Αιμοδυναμικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, αφού ο στεφανιογράφος του Νοσοκομείου  λειτουργεί σε κατάσταση εφημερίας μόνο τις μισές ημέρες του μήνα, λόγω των ελλείψεων σε απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης της 5ης ΥΠE, συνιστάται η διακομιδή αυτών των ασθενών στα Τρίκαλα ή την Λαμία, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπ’ όψιν η επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, λόγω της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του εμφράγματος. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες καρδιολογικές οδηγίες η επείγουσα στεφανιογραφία – αγγειοπλαστική θα πρέπει να γίνεται ιδανικά 60 – 90 λεπτά από την στιγμή της διάγνωσης του εμφράγματος. Οποιαδήποτε καθυστέρηση συμβάλλει στην επιβάρυνση του μυοκαρδίου του ασθενούς με χειρότερο αποτέλεσμα, όσον αφορά στο προσδόκιμο και την μετέπειτα ποιότητα της ζωής του. Συνεπώς, η διακομιδή στα Τρίκαλα ή στην Λαμία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς με αποτέλεσμα αρκετοί είτε να μεταφέρονται με δική τους πρωτοβουλία και οικονομική επιβάρυνση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, είτε να υποβάλλονται στην υποδεέστερη αλλά εφικτή θεραπεία της θρομβόλυσης, θεραπεία που στην σύγχρονη καρδιολογία δεν είναι πρώτης γραμμής για την πλειονότητα των περιπτώσεων.

Είναι φανερό ότι οι κάτοικοι του Νομού με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, διακινδυνεύουν την ίδια τους την επιβίωση, στην περίπτωση που θα χρειαστεί να διακομιστούν σε γειτονικούς νομούς για την επεμβατική αντιμετώπισή τους.

Ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις όπως και η 5η ΥΠΕ, με την πολιτική που ακολουθούν, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συνεχή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και έχει ως στόχο την απαξίωση του Ε.Σ.Υ. και τον προσανατολισμό στην ιδιωτική υγεία. Μάλιστα, η συνειδητή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει για:

– Την άμεση στελέχωση του τμήματος επεμβατικής καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την εξασφάλιση της συνεχούς και ασφαλούς εφημέρευσής του.

– Να στελεχωθεί άμεσα και πλήρως το Π.Γ.Ν. Λάρισας με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος