- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ξεκινούν μελέτες 2,3 εκατ. ευρώ για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα

Τις Προγραμματικές Συμβάσεις για δύο μελέτες που οδηγούν σε  χρήσιμα έργα νερού για την περιοχή του Δήμου Κιλελέρ και τμήμα της Κοιλάδας Δήμου Λαρισαίων υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων ΔΕΠΑΝ δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος. Πρόκειται για μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ  με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας, για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα στην περιοχή Κιλελέρ- Χάλκης- Πλατυκάμπου και Νίκαιας, την άντληση νερού από τον Πηνειό για την άρδευση περιοχών στους Αγίους Αναργύρους και στην  Κοιλάδα, τρεις νέες λιμνοδεξαμενές  και φράγμα στο Καλό Νερό.

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: « Υπογράψαμε  με το Δίκτυο Πόλεων ΔΕΠΑΝ, τον Δήμο Κιλελέρ και τον Δήμο Λαρισαίων  δύο Προγραμματικές Συμβάσεις που οδηγούν σε μελέτες  χρήσιμων έργων νερού. Μελετάμε καταρχάς  τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα σε μια περιοχή που έχει άμεση ανάγκη, ένθεν και ένθεν της παλιάς εθνικής οδού Βόλου.  Διαβάσαμε το μήνυμα της επανασύστασης της λίμνης Κάρλα που ανέκοψε τις καθιζήσεις στην περιοχή  και μελετάμε νέα έργα τεχνητού εμπλουτισμού που θα ανακόψουν περαιτέρω τις ρηγματώσεις. Θέλουμε να δώσουμε  προστιθέμενη αξία σε περισσότερα από 600.000 στρέμματα αγροτικής γης, να δώσουμε τη  δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και να αυξήσουν το εισόδημά τους. Παράλληλα μελετάμε την κατασκευή λιμνοδεξαμενών στη Νέα Λεύκη,  στους Αγίους Αναργύρους  και  στην Κοιλάδα και φράγμα στο Καλό Νερό. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων για τη διαχείριση του νερού και  λειτουργούμε  με τη φιλοσοφία build back better,  ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις των κινδύνων που έρχονται  από το μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η ερημοποίηση αποτελεί έναν απ αυτούς τους κινδύνους.  Χρειάζονται επομένως νέα έργα και για να γίνουν τα έργα χρειάζονται μελέτες. Οι σοβαρές μελέτες οδηγούν με μεγάλη ακρίβεια σε σωστά, ολοκληρωμένα, λειτουργικά  έργα. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝ και όλους όλοι συνεργαζόμαστε για ένα χρήσιμο έργο για την αγροτική παραγωγή».

 

Θανάσης Νασιακόπουλος, Δήμαρχος Κιλελέρ: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διεκδίκηση αυτών των προγραμματικών συμβάσεων  που αφορούν σε δυο έργα πνοής για το σύνολο της Θεσσαλίας και  ιδιαίτερα για το Δήμο Κιλελέρ. Η μια σύμβαση αφορά στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα αρχής γενομένης από το Σωτήριο και καταλήγοντας ξανά στον Πηνειό με 14 γεωτρήσεις οι οποίες θα ρίχνουν νερό από το άνω μέρος του Κιλελέρ και θα καταλήγουν μετά τη Χάλκη. Μια λιμνοδεξαμενή που θα κατασκευαστεί στη Νέα Λεύκη και θα γεμίζει από το Πλατανόρεμα. Ένα φράγμα ενός υποποταμού του Πλαταναρέματος στο Καλό Νερό. Το δεύτερο σημαντικό έργο αφορά μια μεγάλη Λιμνοδεξαμενή στους Αγίους Αναργύρους και μια λιμνοδεξαμενή στην Κοιλάδα. Για το λόγο αυτό συμμετέχει και ο Δήμος Λαρισαίων καθώς η περιοχής της Κοιλάδας ανήκει διοικητικά στο Δήμο Λαρισαίων. Είναι ένα έργο που μπορεί να λειτουργήσει με την υφιστάμενη κατάσταση του Πηνειού, τουλάχιστον για 6 μήνες. Και στην περίπτωση που προχωρήσει  το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο τότε το έργο θα μπορεί να λειτουργεί  καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλάζοντας την ταυτότητα της περιοχής όσο αφορά στη χρήση του νερού. Εύχομαι και ευελπιστώ να προχωρήσουν γρήγορα οι μελέτες και με την ολοκλήρωσή τους να  προχωρήσει γρήγορα και η κατασκευή των έργων».

 

Χριστόδουλος Μαμσάκος, Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη ΔΕΠΑΝ, Δήμαρχος Δράμας: «Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστα Αγοραστό και το Δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο για την  πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη. Το Δίκτυο είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Συμφέροντος που έχει στη Γενική του Συνέλευση περισσότερους  από 100 Δήμους. Σήμερα υπογράφουμε δυο προγραμματικές συμβάσεις προκειμένου να  ξεκινήσουμε τις μελέτες που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση αυτών των δυο σημαντικών έργων. Θέλουμε να αποτελέσει η περιοχή της Θεσσαλίας τον πιλότο για όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις, καθώς στις σημερινές συνθήκες που βιώνουν οι αγρότες μας, τέτοια έργα είναι εθνικής εμβέλειας. Είμαστε πανέτοιμοι όλοι οι φορείς να υλοποιήσουμε τις μελέτες και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το νέο ΕΣΠΑ για την κατασκευή των έργων. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε».

 

Οι δύο μελέτες

 

«ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΙΛΕΛΕΡ-ΧΑΛΚΗ-ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ-ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 614.250 €

Το  αντικείμενο της μελέτης  περιλαμβάνει :

-Δίδυμο αγωγό μεταφοράς Φ700 από την τάφρο 2Τ προς την τάφρο Σ1 συνολικού μήκους 6 Km, αντλιοστάσιο παροχής τουλάχιστον 7.000 m3/h για την μεταφορά 10-15.000.000 m3 ετησίως, καθώς και όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα, διευθετήσεις κλπ.

-Μία λιμνοδεξαμενή στη Νέα Λεύκη (σε δημοτική έκταση 100 στρεμμάτων περίπου που υποδείχθηκε από την Δημοτική Αρχή) χωρητικότητας 400.000 m3 περίπου, με αντλιοστάσιο δίπλα στον Κουσμπασανιώτη.

-Ένα φράγμα στο Πλατανόρεμα ύψους 15-18m, αντλιοστάσιο  με μανομετρικό ύψος 80 m περίπου,  αγωγό μεταφοράς μήκους 6 Km περίπου από το φράγμα στην καρστική περιοχή Μύρων-Καλού Νερού.

-Μελέτη συστοιχίας 15 υδρογεωτρήσεων ανάντη της τάφρου Σ1 στο ύψος της Χάλκης, στην περιοχή που υποδεικνύεται στην Τελική Έκθεση της Μελέτης του ΑΠΘ και κατασκευή μιας δειγματοληπτικής γεώτρησης βάθους τουλάχιστον 200 m.

 

«ΑΝΤΛΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΠΗΝΕΙΟ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Τ.Κ.ΚΟΙΛΑΔΑΣ Δ.Ε.ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ & Τ.Κ. ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Δ.Ε.ΚΡΑΝΝΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ», συνολικού προϋπολογισμού μελέτης 1.692.600 €.

Το αντικείμενο της μελέτης  περιλαμβάνει :

– Ένα Αντλιοστάσιο  στο Πηνειό ποταμό με σκοπό την τροφοδοσία με νερό των Ταμιευτήρων Κοιλάδας και Αγ. Αναργύρων Ν. Λάρισας. Η παροχή του Αντλιοστασίου είναι 1.100 m3/h.

– Ένα Ταμιευτήρα στο Δ.Δ. Κοιλάδας, μικτής έκτασης 400 στρεμμάτων και   χωρητικότητας 1.500.000 m3.

– Ένα χαλύβδινο αγωγό μεταφοράς νερού Φ 600 μήκους 6.940 μέτρων περίπου από το Αντλιοστάσιο στον Πηνειό και έως τον Ταμιευτήρα για την πλήρωσή του.

– Υπόγειο αρδευτικό δίκτυο στο Δ.Δ. Κοιλάδας,  μήκους 4 χιλιομέτρων για   άρδευση 4.000 στρεμμάτων περίπου.

– Αντλιοστάσιο άρδευσης με παροχή 300 m3/h.

– Ένα Ταμιευτήρα στο Δ.Δ. Αγ. Αναργύρων Δ. Κραννώνα, μικτής έκτασης 420 στρεμμάτων  και χωρητικότητας 1.500.000 m3 .

–  Ένα Αντλιοστάσιο πλήρωσης του Ταμιευτήρα (θέση παραπλεύρως Ταμιιευτήρα Κοιλάδας) με παροχή 550 m3/h

– Ένα χαλύβδινο αγωγό μεταφοράς νερού Φ600 μήκους 7.680 μέτρων

-Υπόγειο αρδευτικό δίκτυο με χαλυβδοσωλήνα Φ400 μήκους 5 χιλιομέτρων  για άρδευση 6.000 στρεμμάτων

-Αντλιοστάσιο άρδευσης με παροχή 300 m3/h.