Κέλλας: Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε όλα τα επίπεδα


Tags |

«Η Ελλάδα είναι ειρηνικό κράτος και δεν διεκδικεί εδάφη και δικαιώματα άλλων κρατών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα αφήνουμε οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη. Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος, για να απαντήσει με αυστηρό και κατάλληλο τρόπο, σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, σχολιάζοντας την επικαιρότητα στο FormediaRadio (99.8) και τον Αποστόλη Γκόγκα, αναφορικά με το πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που προκληθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, προσθέτοντας:

«Βασικό θέμα της συνόδου είναι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Εάν απ’ την τουρκική πλευρά τεθούν ανυπόστατα ζητήματα, τα οποία έχουν ρυθμιστεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης, η ελληνική αντιπροσωπεία θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Η Άγκυρα οφείλει να παραδειγματιστεί αρνητικά από τον αναθεωρητισμό της Μόσχας και να αντιληφθεί ότι η ειρήνη αποτελεί προϋπόθεση για τη συνύπαρξη και τη συνεργασία των κρατών.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε όλα τα επίπεδα».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, σημείωσε:

«Τη φετινή χρονιά οι ελληνικές αρχές έχουν διασώσει στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας 5.000 μετανάστες. Κάθε σκάφος, που φεύγει παράτυπα από την Τουρκία, θέτει σε καθημερινή βάση, σε κίνδυνο, ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ και εργαλειοποιεί ξανά το μεταναστευτικό. Η ελληνική κυβέρνηση, το Λιμενικό και η Αστυνομία κάνουν ό,τι μπορούν συγκρατώντας τις ροές σε ελεγχόμενα επίπεδα. Ωστόσο, η ΕΕ οφείλει να παρέμβει πιο ενεργά, ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλονα επιστρέφουν στις χώρες τους».

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου (PAM), ερωτηθείς αν υφίσταται ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης, με αφορμή τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του ΠΟΕ, SaidElHachimi, στο πλαίσιο της διάσκεψης της PAM για την καταπολέμηση του οργανωμένου διεθνικού εγκλήματος, απάντησε:

«Το 30% των παγκόσμιων σιτηρών προέρχονται απ’ την Ουκρανία και τη Ρωσία, κι αυτό μάς απασχολεί όλους. Η ΚΑΠ είναι διαρθρωμένη με γνώμονα την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει στην καταγραφή των αποθεμάτων της χώρας και, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, σε όλη τη Μεσόγειο και την ΕΕ,καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, για την οποία η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα στήριξης των καταναλωτών. Ιδιαίτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα, προκειμένου να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις της κρίσης και να ενισχυθεί η λειτουργία του πρωτογενούς τομέα».

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, κληθείς, τέλος, να εκτιμήσει την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο σε σχέση με την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, καταλήγοντας:

«Έχουμε προετοιμαστεί για την προμήθεια της αγοράς με lng και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και επιδοτούμε τους οδηγούς μέσω τουfuelpass. Εντούτοις, είναι απαραίτητο να παρέμβει η ΕΕ και να επιτευχθεί μία συνολική λύση στη συγκράτηση των τιμών».