Πρόγραμμα Σπουδών στην Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική


Tags |

Τα Τμήματα “Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική” και “Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών” της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) ανακοινώνουν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών στο χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική» με στόχο την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και την εξειδίκευση πτυχιούχων/διπλωματούχων επιστημόνων στους τομείς:
•    της Υπολογιστικής Ιατρικής και Βιολογίας (κατεύθυνση: «Υπολογιστική Ιατρική και Βιολογία»),
•    της Ασφάλειας Υπολογιστικών και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, της Διαχείρισης Μεγάλου Όγκου Δεδομένων, και της Προσομοίωσης (κατεύθυνση: «Πληροφορική με εφαρμογές στην Ασφάλεια, στη Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων και στην Προσομοίωση») και
•    της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην Εκπαίδευση (κατεύθυνση: «Πληροφορική και Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην Εκπαίδευση»).
Δικαίωμα εγγραφής
Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί, ανάλογα με την κατεύθυνση, απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων ως ακολούθως:
Κατεύθυνση α: Πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πληροφορικής, Επιστήμης των Υπολογιστών, Φυσικής, Μαθηματικών, Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, Βιολογίας, Ιατρικής και συναφών ειδικοτήτων των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Κατεύθυνση β: Πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Επιστήμης των Υπολογιστών, Φυσικής, Μαθηματικών, Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και συναφών ειδικοτήτων των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.
Κατεύθυνση γ: Πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Επιστήμης των Υπολογιστών, Φυσικής, Μαθηματικών, Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, Βιολογίας, Παιδαγωγικών Τμημάτων Φιλολογικών Τμημάτων και Φιλοσοφικών Σχολών, και συναφών ειδικοτήτων των πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ ανώτατο όριο ορίζεται σε τριάντα (30) ανά κατεύθυνση.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει με συνεκτίμηση κυρίως των ακόλουθων κριτηρίων:
•    Τον γενικό βαθμό διπλώματος/πτυχίου του υποψηφίου.

  •  Τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.
  •  Την επίδοση σε διπλωματική ή πτυχιακή εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο.
  •  Την ύπαρξη άλλων μεταπτυχιακών τίτλων, συναφών με το Δ.Π.Μ.Σ.
    •    Την ερευνητική δραστηριότητα (εκτός της πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας) του υποψηφίου, η οποία αποδεικνύεται με δημοσιεύσεις.
  •  Την επιστημονική δραστηριότητα του υποψηφίου κατάλληλου επιπέδου, σχετική με την επιστημονική περιοχή του Δ.Π.Μ.Σ.
  •  Τις συστατικές επιστολές
  •  Την εν γένει ικανότητα του υποψηφίου να παρακολουθήσει το Δ.Π.Μ.Σ. καθώς και τη δυνατότητα του για ανεξάρτητη εργασία σε προχωρημένα θέματα έρευνας και ανάπτυξης.
  •  Την προσωπική συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Δ.Π.Μ.Σ.
  •  Άλλα στοιχεία και ειδικά προσόντα που επισυνάπτονται με την αίτηση υποψηφιότητας (υποτροφίες, βραβεία, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, κλπ.)

Φοίτηση
Το Δ.Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) και η διάρκειά του ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα από την ημερομηνία της εγγραφής.
Το Δ.Π.Μ.Σ. περιλαμβάνει μαθήματα επιλογής κατά τη διάρκεια των δύο (2) πρώτων εξαμήνων και εκπόνηση μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας κατά τη διάρκεια του τρίτου εξαμήνου. Το Δ.Μ.Σ. απονέμεται μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 90 πιστωτικών μονάδων (ECTS), που κατανέμονται ως εξής:
1.   τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες σε κάθε ένα από τα πρώτα δύο εξάμηνα. Οι πιστωτικές μονάδες συγκεντρώνονται με την επιτυχημένη παρακολούθηση και εξέταση σε σειρά μεταπτυχιακών μαθημάτων και
2.  τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες με την επιτυχή εκπόνηση και παρουσίαση της μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
Τα μαθήματα των τριών κατευθύνσεων είναι ανεξάρτητα και προσφέρονται από τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.