- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Δήλωση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των νοσηλευτών και όλων των υγειονομικών, που εργάζονται εντατικά με αυταπάρνηση για 6 ημέρες την εβδομάδα, με ένα ρεπό, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και ημέρες κανονικής άδειας, σε άσχημες συνθήκες, απέναντι στις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις, που με το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης της Ν.Δ, γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάστασή του.

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές δράσεις τους και τα δίκαια αιτήματά τους, για την ένταξή τους στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, για να μην καταργηθεί το ανθυγιεινό επίδομα, για να μειωθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης στα 50 έτη για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.

Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που βρίσκονται σε ομηρία ή οδηγούνται σε απόλυση. Για την άμεση επαναφορά στην εργασία τους, όλων των εργαζόμενων που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ και με ουσιαστική προσωποποιημένη συζήτηση προκειμένου να εμβολιαστούν.

Για να αποκτήσει επιτέλους κάθε νοσηλεύτρια-της, ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο, στο χώρο της υγείας.

Αγωνιζόμαστε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα έχει τις κατάλληλες υποδομές και το επαρκές προσωπικό, για να είναι πάντα έτοιμο να καλύψει πλήρως τις ανάγκες, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Για πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και την κατάργηση κάθε πληρωμής από τους ασθενείς.

Διεκδικούμε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού.
Απαιτούμε να τροποποιηθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, να επανέλθουν οι μισθοί των υγειονομικών στα επίπεδα του 2009, να αποκατασταθούν επιδόματα εορτών και αδείας.

Όλα αυτά χρειάζεται να γίνουν σήμερα, να μην χαθεί άλλος χρόνος, για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, για να στηριχθούν αυτοί οι εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την υγεία του λαού.