- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Επιτροπή Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Συλλογής Pietro Bellasi

Η πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Συλλογής Pietro Bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου-Bellasi, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 5 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ορόφου του Κτιρίου Τσικρίκη, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Συλλογή που αποτελείται από έργα χαρακτικής σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, δωρίστηκε, πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από την κα Παπαγεωργίου-Bellasi.

Κατά την πρώτη Συνεδρίαση, έγινε η συγκρότηση της Επιτροπής με Πρόεδρο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη, Τιμητική Αντιπρόεδρο τη Δωρήτρια και μέλη τους κ.κ. Γιώργο Πετράκο, Μιχάλη Ζουμπουλάκη,  Αλέξανδρο Ψυχούλη και Γιώργο Τζιρτζιλάκη, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον κ. Δημήτρη Παυλόπουλο, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, την κα Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικό Τέχνης και τον κ. Δημήτρη Δερβένη, στέλεχος της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος ορίστηκε, ομόφωνα, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής, επιφορτισμένος με τον συντονισμό των εργασιών της.

Η Δωρήτρια κα Παπαγεωργίου-Bellasi, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής για την ιδιαίτερη συμβολή του καθενός στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών της Δωρεάς, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δωρίσει είκοσι πέντε νέα έργα στο Πανεπιστήμιο, για τον εμπλουτισμό της Συλλογής. Τα έργα αυτά βρίσκονται στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε, ήδη, τις διαδικασίες για την εξαγωγή τους στην Ελλάδα. Επίσης, η γνωστή Ιστορικός Τέχνης και μέλος της Επιτροπής κα Μαίρη Μιχαηλίδου,  δώρισε στο Πανεπιστήμιο ένα θαυμάσιο έργο χαρακτικής, μεγάλων διαστάσεων, της σπουδαίας Βάσως Κατράκη και η διεθνούς φήμης χαράκτρια Βούλα Μασούρα, χάρισε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο έργο της, χάριν της φιλίας της με το ζεύγος Bellasi.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Επιτροπής συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την οργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης έργων της Συλλογής, την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων του πρώτου ορόφου του κτιρίου Τσικρίκη, τα θέματα επιλογής των έργων, δημιουργίας καταλόγου, λειτουργίας της Έκθεσης και διοργάνωσης των εγκαινίων που προβλέπονται στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επομένου.

Από τις τοποθετήσεις όλων των μελών της Επιτροπής προέκυψε η διαπίστωση ότι η απόκτηση μιας τέτοιας Συλλογής, αποκλειστικά με έργα χαρακτικής, είναι μοναδική στην Ελλάδα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες εμπλουτισμού της που φάνηκαν ήδη, καθώς και με την προοπτική λειτουργίας εργαστηρίων έρευνας και μελέτης, από το δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων συνεργαζόμενων φορέων και Πανεπιστημίων, όπως το Καποδιστριακό, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου παραδοσιακών, αλλά και σύγχρονων μορφών αναπαραγωγής της τέχνης, με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια.

Την ένθερμη στήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε αυτό το όραμα της Επιτροπής, εξέφρασε ο Πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης κλείνοντας τη Συνεδρίαση.