Ο Κ. Αγοραστός στο National Symposium για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης


Tags |

«Ζούμε σε μία εποχή τελείως διαφορετική. Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα. Χρειάζεται να επανασχεδιάσουμε πολλά πράγματα και χρειάζεται να ζούμε σε συμμαχία με το περιβάλλον και το τοπίο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας από το βήμα του National Symposium για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και του Forum των Εθνικών Επιλογών της 6ης Συνόδου του Βραβείου Τοπίου που διεξάγεται στο Καστράκι Καλαμπάκας.

«Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Και για να προλάβουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πρέπει να σκεφτόμαστε και να δρούμε με τη φιλοσοφία του Build Back Better. Αυτό κάναμε με το έργο της Επανασύστασης της Λίμνης Κάρλας, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Το περιβάλλον για εμάς δεν είναι σύνθημα είναι πράξη ζωής. Το περιβάλλον δεν είναι μόδα είναι αναγκαιότητα. Ακτιβιστής δεν είναι εκείνος που διαπιστώσει ότι το ποτάμι είναι μολυσμένο ή μπαζωμένο, ακτιβιστής είναι εκείνος που καθαρίζει το ποτάμι, είναι εκείνος που συμβάλλει στην ορθή διαχείριση των υπόγειων υδάτινων πόρων. Γι’ αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο έχουμε σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα για την αποκατάσταση των ποτάμιων και των υδάτινων συστημάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δώσαμε τη δυνατότητα αναβάθμισης του τοπίου των θεσσαλικών πόλεων σχεδιάζοντας και χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα των βιώσιμων αστικών αναπλάσεων. Όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό πάνω 2000 κατοίκους αποκτούν βιολογικό καθαρισμό, αλλά και οι οικισμοί κάτω από 2000 κατοίκους σε «ευαίσθητες»  ή νησιωτικές περιοχές. Στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων χρηματοδοτούμε την κατασκευή και λειτουργία μονάδων επανάκτησης υλικών και ανακύκλωσης. Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε δεν παραδινόμαστε και δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες πρακτικές για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και το περιβάλλον. Για εμάς ένα γραμμάριο πράξης για το περιβάλλον ισοδυναμεί με 100 τόνους θεωρίας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Την Πέμπτη δεύτερη μέρα του Συμποσίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός θα έχει εισήγηση – παρουσίαση του βραβευμένου  έργου της  «Ανασύστασης της λίμνης Κάρλα». Η «Ανασύσταση της λίμνης Κάρλα» ήταν η εθνική συμμετοχή, που επιλέχτηκε από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από διαγωνισμό ειδικής επιστημονικής επιτροπής και εκπροσώπησε  την Ελλάδα στην 6η Σύνοδο Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική διάκριση που έρχεται να προστεθεί στις βραβεύσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.