Μάξιμος: Ανοιχτή η πόρτα του υπουργείου σε αγρότες


Tags |

«Η πόρτα του υπουργείου, όπως με διαβεβαίωσε ο νέος ένοικός του, είναι ανοιχτή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ευχήθηκα στον νέο υπουργό και καλό φίλο, που προέρχεται από τα σπλάχνα του αγροτικού κόσμου, καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Από την πρώτη συνάντησή μας διαπιστώνω ότι έχει όχι μόνο την πρόθεση, αλλά και τη διάθεση για δουλειά ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Το σύνολο των αγροτικών προβλημάτων, που θέτουν και οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του Θεσσαλού πολιτικού με τον νέο υπουργό.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που είχε νωρίτερα επικοινωνία με τον εκπρόσωπο των μπλόκων κ. Ρίζο Μαρούδα μετέφερε στον υπουργό το αίτημα για συνάντηση των αγροτών με κυβερνητικό κλιμάκιο, αίτημα που όπως απάντησε ο κ. Γεωργαντάς θα ικανοποιηθεί άμεσα εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων.

 

Ρεύμα και πετρέλαιο

Ο κυβερνητικός βουλευτής αρχικά έθεσε το ζήτημα του ενεργειακού κόστους με τις τιμές στο πετρέλαιο και το ρεύμα, που έχουν γίνει δυσβάσταχτες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους με τον υπουργό να απαντά, υπενθυμίζοντας τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως τώρα τόσο με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης σε νέους και συνεταιρισμένους αγρότες, αλλά και την επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν ο κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε «να επανεξεταστούν σε πιο γενναία κατεύθυνση τα μέτρα τόσο για το πετρέλαιο -ώστε να το λαμβάνουν όλοι οι αγρότες-, όσο και για το ρεύμα, καθώς η έκπτωση του 50% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής στην πράξη μεταφράζεται ακόμη και σε διπλασιασμό του λογαριασμού», ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και σημείωσε ότι εξετάζεται κάθε πρόταση στο πλαίσιο των διαθεσίμων δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

 

Λιπάσματα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επανήλθε και στο ζήτημα του κόστους των αγροτικών εφοδίων, που είχε θέσει και στη συνάντησή του με τον υφυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου, ζήτημα που έχει τεθεί κι από Έλληνες ευρωβουλευτές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την ΕΕ αν μια χώρα λάβει μονομερώς μέτρα στήριξης των παραγωγών της για την αγορά λιπασμάτων.

 

Μέτρα για κτηνοτρόφους

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στα προβλήματα των κτηνοτρόφων οι οποίοι μετά την «ανάσα» που πήραν από την αποκατάσταση των τιμών στο γάλα καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και το υψηλό κόστος των ζωοτροφών. Ο νέος υπουργός, που προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων με προσωπικά βιώματα από την ενασχόληση με την κτηνοτροφία, είπε ότι επεξεργάζεται τη δυνατότητα η ενίσχυση επί του τζίρου που ανακοινώθηκε για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο του τρέχοντος έτους να γίνει με δικαιότερο τρόπο.

 

Τευτλοκαλλιέργεια

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τευτλοκαλλιέργεια, που βρίσκεται σε περιδίνηση τα τελευταία χρόνια, με τον Θεσσαλό πολιτικό να υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνουν σαφείς οι όροι της καλλιέργειας: αν η βιομηχανία θα παραλάβει τα ζαχαρότευτλα για ζάχαρη και όχι για βιοαέριο με εξευτελιστικές τιμές και ποιο θα είναι το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της συνδεδεμένης το είχε θέσει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και σε συνάντηση που είχε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τελικώς είχε ανακοινωθεί η παραμονή των τεύτλων στη λίστα των προϊόντων που θα λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση και στη νέα προγραμματική περίοδο. Ο υπουργός άκουσε με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις και επιφυλάχθηκε πριν τοποθετηθεί να έχει ενδελεχή ενημέρωση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

Επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να επανεξετάσει το ζήτημα των επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης, ένα θέμα που επίσης έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει τόσο σε συναντήσεις όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον προκάτοχο του κ. Γεωργαντά. Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ένταξης επιλαχόντων.