Ερώτηση για τα προβλήματα του τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας


Tags |

Τεράστια και οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζει το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του ΓΝΛ λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η παρούσα κατάσταση στη νοσηλευτική κάλυψη της μονάδος βραχείας νοσηλείας είναι άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των ογκολογικών ασθενών και εξουθενωτική για το προσωπικό. Συγκεκριμένα μία μοναδική νοσηλεύτρια ασχολείται με την ανασύσταση αντινεοπλασματικών φαρμάκων, μία και μοναδική νοσηλεύτρια χορηγεί πλέον των 20 χημειοθεραπειών  σε ασθενείς και μία νοσηλεύτρια, που κατέχει θέση υπεύθυνης, διεκπεραιώνει την κίνηση των αρρώστων, τις αναγκαίες διεκπεραιώσεις, τη διαχείριση του αρχείου των ασθενών.

Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών είναι η ακραία εντατικοποίηση, με τον κίνδυνο λαθών και ατυχημάτων να καραδοκεί, αφού για την ελάχιστη και ασφαλή κάλυψη απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ έως δέκα νοσηλεύτριες. Αντίστοιχα, από τις 5 οργανικές θέσεις ιατρών ογκολόγων αυτή τη στιγμή παρέχουν υπηρεσίες μόνο δύο. Υπηρετούσαν 4 αλλά ο ένας παραιτήθηκε και ο ένας βρίσκεται σε αναστολή, γεγονός που έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ με τις παράλογες και άκρως επικίνδυνες συνεχείς μετακινήσεις των έμπειρων νοσηλευτριών από το τμήμα παθολογικής ογκολογίας σε άλλα τμήματα- κλινικές του νοσοκομείου τα οποία είναι και αυτά υποστελεχωμένα.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα της υποστελέχωσης αλλά και των συνεχών αλλαγών με νέο προσωπικό χωρίς εμπειρία στη νοσηλευτική ογκολογία και της έλλειψης συντονισμού, λόγω μη ορισμού προϊσταμένης στο τμήμα, οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς παρέχονται σε συνθήκες που δημιουργούν κινδύνους κατά τη θεραπεία των ασθενών.

Σε όλα τα παραπάνω εάν προσθέσουμε την ακαταλληλότητα των χώρων που διενεργούνται οι θεραπείες, τις κακές ξενοδοχειακές υποδομές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ασθενών και των εργαζομένων, αλλά και τις συχνές ελλείψεις έγκαιρης προμήθειας των αντικαρκινικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χημειοθεραπείες δημιουργούν συνθήκες επικίνδυνες, αφόρητες, απαράδεκτες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

– Να στελεχωθεί το τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας του ΓΝΛ με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.

– Να υπάρχει σταθερή και χωρίς καθυστερήσεις προμήθεια όλων των αναγκαίων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, όλων των αναγκαίων μέσων για την χορήγηση τους στους ασθενείς αλλά και η διύλιση τρων φάρμακων να γίνεται στο φαρμακείο του νοσοκομείου.

– Να ανανεωθεί ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός του τμήματος και να οριστεί ο προγραμματισμός εγκατάστασής του σε κατάλληλες σύγχρονες κτηριακές υποδομές.

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος