- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων αποκτά ο Δήμος Αγιάς

Σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων αποκτά ο Δήμος Αγιάς, μετά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και το Δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 434.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος ΙΙ». Το καταφύγιο πρόκειται να κατασκευαστεί σε θέση 2,5 χλμ περίπου νότια του οικισμού της Αγιάς, επί οικοπέδου έκτασης 5.760 μ2 και περιλαμβάνει δύο κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις: το κτίριο διοίκησης μαζί με ιατρείο και το κτίριο διαμονής φιλοξενούμενων ζώων, χωρητικότητας 30 ζώων.

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Ξεκινά ένα μεγάλο  έργο για την κοινωνία της Αγιάς. Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα και το Δημοτικό Συμβούλιο  δημιουργούμε ένα σύγχρονο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Είναι το πρώτο που κατασκευάζεται σε  Περιφερειακό Δήμο  της Π.Ε. Λάρισας. Τα ζώα συντροφιάς είναι μεγάλη ευθύνη και χρειάζονται φροντίδα. Η Πολιτεία και ο Δήμος φροντίζουν ώστε να δοθεί λύση με εκείνα τα ζώα που μένουν αδέσποτα και απερίθαλπτα. Το έργο είναι σημαντικό, ωφέλιμο και χρήσιμο για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

 

Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς:

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας που σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έτρεξαν γρήγορα τις διαδικασίες και υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση του Κυνοκομείου της Αγιάς. Η αρμοδιότητα των αδέσποτων ζώων πέρασε στους Δήμους χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και χωρίς υποδομές. Όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς ακούτε είτε στην τηλεόραση είτε στο ραδιόφωνο ότι οι Δήμοι χρηματοδοτούνται για την διαχείριση των αδέσποτων, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Βάσει νόμου για την όποια ενέργεια κάνουμε όσον αφορά στα αδέσποτα,  μας επιστρέφεται το 10% από το κράτος αφού κάνουμε τη δαπάνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων προκαλείται από όλους εμάς που έχουμε ένα ζώο συντροφιάς και δεν ξέρω για ποιο λόγο το αφήνουμε ελεύθερο χωρίς να έχουμε κάνει τους εμβολιασμούς, τη στείρωση και το τσιπάρισμα. Αυτό πρέπει να σταματήσει αν θέλουμε να λέμε ότι σεβόμαστε τα ζώα και αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτή είναι η έκκλησή μας, προστατέψτε τα δεσποζόμενα ζώα.