- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας σε Σκρέκα: Αγρότες, ΤΟΕΒ και ΔΕΥΑ εκπέμπουν SOS

Την υλοποίηση της επιδότησης της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα,την ενίσχυση των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), τα οικονομικά προβλήματα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) λόγω αυξημένης τιμής ρεύματος, την έλλειψη προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ και την υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος, έθεσε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή,επισήμανε στον Υπουργό την ανάγκη ταχείας υλοποίησης της εξαγγελίας του πρωθυπουργού για επιχορήγηση απ’ το κράτος του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, μετά την υπογραφή και της σχετικής ΚΥΑ.Ζήτησε, δε, διευκρίνηση, αντο πιστωτικό θα εκδοθεί εφάπαξ ή σε δύο δόσεις στους επόμενους λογαριασμούς.

Επιπλέον, ανέφερε πως το ενεργειακό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους ΤΟΕΒ,ερωτώντας αντο κράτος θα αναλάβει την επιχορήγηση μέρους ή όλης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος των οργανισμών. Ως γνωστόν, οι ΤΟΕΒ, κάθε χρόνο, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, καθορίζουν το αρδευτικό τέλος και, ως εκ τούτου, θέλουν να το γνωρίζουν, ώστε να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο κ. Σκρέκας απάντησε πωςαποστέλλονται στους δικαιούχους πιστωτικοί λογαριασμοί, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα κενό για τον Δεκέμβριο και, ειδικά για τις χοιροτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, θα εκδοθεί συμπληρωματικό τιμολόγιο. Για τους ΤΟΕΒ, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ρύθμιση.

Επίσης, ο κ.Κέλλαςζήτησε από τη ΔΕΗ, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, να ρυθμίσει σε πολλές δόσεις τα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ανάλογη με τη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για οφειλές προς το δημόσιο.

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις ΔΕΥΑ, τονίζοντας, χαρακτηριστικά, πως το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη για τους συγκεκριμένους φορείς, που πραγματοποιούν ιδιαίτερα ενεργοβόρεςδραστηριότητες, όπως γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδεςεπεξεργασίας λυμάτων, και ζητούν από την κυβέρνηση επιδότηση του κόστους ενέργειας και μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Ο Λαρισαίος Βουλευτής επισήμανε στον κ. Μάνο την ανάγκη ενίσχυσης του ΔΕΔΔΗΕ με προσωπικό, τονίζοντας πως, παρά τις μεγάλες ελλείψεις, τόσο στον Νομό Λάρισας, όσο και σε όλη την επικράτεια, οι τεχνικοίεργάζονται νυχθημερόν διασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση της χώρας. Επιπλέον, ζήτησε από τον Υπουργό να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του μεγαλόπνοου έργου υπογειοποίησηςεναέριων καλωδίων σε όλη τη χώρα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε πως το ΑΣΕΠ έδωσε την τελική έγκριση την προηγούμενη εβδομάδα για100 άτομα από την προκήρυξη του Ιουνίου 2021, που αναμένεται να προσληφθούν άμεσα, ενώ επιπλέον 550 άτομαθα προσληφθούν τον Απρίλιο από την προκήρυξη του Ιουλίου του 2021. Ανάλογα, δε, με τα κενά που θα υπάρξουν, αναμένεται και νέα προκήρυξημέσα στο 2022.

Όσον αφορά την υπογειοποίηση εναερίων καλωδίων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε πως ήδη έχουν υπογειοποιηθεί300 χλμ., 1000 θα υπογειοποιηθούν το 2022 και 1500 το 2023, επισημαίνοντας πως το έργο προχωρά δυναμικά επί διακυβέρνησης ΝΔ.