- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Βαγενά: Η Ευρώπη μειώνει τους φόρους στα καύσιμα, η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη

Τους τελευταίους μήνες, η Ευρώπη γνωρίζει μια πρωτάκουστη ακρίβεια, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Τις εξωπραγματικές αυτές ανατιμήσεις  στο ρεύμα και το φυσικό αέριο,οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τις αντιμετώπισαν με εθνικές πολιτικές, δηλαδή με μειώσεις φόρων, τελών και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις στις αγορές:

Είκοσι τέσσερις χώρες μείωσαν φόρους και ΦΠΑ, προχώρησαν στη ρύθμιση των τιμών λιανικής και της χονδρικής, επιδότησαν ευάλωτους καταναλωτές,φορολόγησαν επιχειρήσεις με απροσδόκητα κέρδη.

Αλλά τα εθνικά μέτρα της Ελλάδας του Μητσοτάκη περιορίζονται, δυστυχώς, σε επιδοτήσεις καταναλωτών και σε εκπτώσεις της ΔΕΗ και αποφασίστηκαν όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τα νοικοκυριά από καιρό ασφυκτιούν,βλέποντας τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται, και τώρα έρχονται να τα επιβαρύνουν οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου και των υγρών καυσίμων:

Η χώρα μας βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις στηνΕΕμε τις υψηλότερες τιμές στο πετρέλαιο (μετά τη Δανία και τη Φινλανδία, που η οικονομία και οι μισθοί τους δεν συγκρίνονται, βέβαια, με τους δικούς μας) και οι τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης είναι 21%-22% υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αυτά τα έχει καταφέρει ηΚυβέρνηση του Μητσοτάκη, με τον μεν Α. Γεωργιάδη να δηλώνει ξεδιάντροπα «Δυνατότητα να μειώνουμε όλα τα έσοδα του Κράτους δεν έχουμε. Δεν θα στείλουμε την οικονομία στα βράχια», τον δε Χρ. Σταϊκούρα να αποκλείει την πιθανότητα μείωσης φόρου στα καύσιμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ΕΦΚ, με βάση τους ελάχιστους συντελεστές της Ε.Ε., από τα οποία οι πολίτες θα είχαν όφελος,αλλά η Ν. Δ. επιμένει να τον κατηγορεί για έλλειψη προτάσεων.

Με τα μέτρα, λοιπόν, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες θα είχαν όφελος 300 ευρώ ανά 1000 λίτρα στο πετρέλαιο θέρμανσης,θα πλήρωναν τουλάχιστον 25 ευρώ λιγότερα σε βενζίνη ανά γέμισμα, δηλαδή 100 ευρώ τον μήνα για όσους χρειάζεται να μετακινούνται καθημερινά με Ι.Χ, και 6 ευρώ λιγότερα ανά γέμισμα στο πετρέλαιο κίνησης.

Αντίστοιχες μειώσεις στα καύσιμα προβλέπονται και για τους επαγγελματίες: Τα φορτηγά που εκτελούν δρομολόγια από την Κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα και χρειάζονται περίπου 300 λίτρα πετρέλαιο ανά δρομολόγιο, θα ξόδευαν περίπου 450 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα για τα 15 δρομολόγια από και προς την Αθήνα.

Οι αγρότες θα εξοικονομούσαν 2000 ευρώ στο αγροτικό πετρέλαιο για μια μεσαία αροτραία καλλιέργεια, που χρειάζεται 20.000 λίτρα πετρέλαιο τον χρόνο, και για τιςβαμβακοσυλλεκτικές μηχανές θα εξοικονομούσαν 40 ευρώ ανά γέμισμα.

Αλλά τα ψέματα έχουν κοντά ποδαράκια και οι πολίτες αυτού του τόπου ξέρουν καλά ποιος τους έχει γονατίσει οικονομικά και ηθικά.

Ας δείξει επιτέλους η Κυβέρνηση, ότι νοιάζεται για το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.