Μάξιμος: Προς ολοκλήρωση οι αποζημιώσεις για τους παγετούς


Tags |

«Παρά τον πρωτοφανή όγκο των δηλώσεων ζημιάς από τους παγετούς της περασμένης Άνοιξης, που κλήθηκε να διαχειριστεί ο ΕΛΓΑ, η διαδικασία των αποζημιώσεων φτάνει στο τέλος της με τις δύο πληρωμές που έχουν προγραμματιστεί από την Διοίκηση του Οργανισμού. Ελπίζω η νέα χρονιά που διανύουμε να μην είναι ζημιογόνος, όπως το 2021, να κυλήσει πιο ομαλά, χωρίς τις “τρικλοποδιές” που βάζουν στους αγρότες οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του μαζί με τα προεδρεία αγροτικών συνεταιρισμών από την περιοχή του Τυρνάβου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο προκειμένου να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης.

Από πλευράς των αγροτών, στη συνάντηση παραβρέθηκαν από τον Α.Σ. Πλατανουλίων, ο πρόεδρος κ. Θανάσης Κατσής, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ζαμπόγιας και το μέλος κ. Γιώργος Ματράκης, ενώ από τον Α.Σ. «Φρουτοπηγή», ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαλάκος, ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Μαλάκος και το μέλος κ. Βασίλης Γκουρομπίνος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα πορίσματα που αφορούν τις αποζημιώσεις από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης και επεσήμανε την έκδηλη αγωνία των πληγέντων αγροτών για το χρόνο των πληρωμών, καθώς οι καταστροφές που υπέστησαν έχουν δημιουργήσει εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Όπως υπογράμμισε, οι αγρότες ζητούν να ολοκληρωθούν οι πληρωμές για τις καλλιέργειες που έλαβαν προκαταβολές και να επισπευστούν οι αποζημιώσεις για τα αχλάδια και τα αμπέλια, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για την υποβοήθηση του έργου του υποκατάστηματος ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Επίσης, τέθηκε επιτακτικά και το θέμα των αποζημιώσεων στα βιομηχανικά αχλάδια, που υπέστησαν ζημιά από παγετό στο προανθικό στάδιο, καθώς στην περιοχή Πλατανουλίων-Δένδρων του Τυρνάβου όπου και δραστηριοποιούνται οι εν λόγω συνεταιρισμοί παράγεται το 70% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι τα πορίσματα που φτάνουν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ από τα υποκαταστήματα πληρώνονται μέσα στο επόμενο 20ήμερο, χωρίς να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε περιοχές ή καλλιέργειες. Αποζημιώσεις για τους περυσινούς παγετούς θα πληρωθούν την προσεχή Πέμπτη στις 10 Φεβρουαρίου και ανάλογα με την ροή των πορισμάτων θα ολοκληρωθούν με πληρωμή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. Σε ότι αφορά τα βιομηχανικά αχλάδια, που με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται στο προανθικό στάδιο, επεσήμανε ότι αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ad hoc πρόγραμμα,  ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως έχει προϋπολογίσει θα καλύψει τις ζημιές για τις  καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο.