Γενική Συνέλευση GD4S


Tags |

O οργανισμός Gas Distributors for Sustainability (GD4S) πραγματοποίησε την Ετήσια Γενική Συνέλευσή στις 2 Φεβρουαρίου 2022. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο απερχόμενος Πρόεδρος, κ. Paolo Gallo, CEO της εταιρείας Italgas (Ιταλία), προέστη της παράδοσης των αρμοδιοτήτων του στον διάδοχό του, κ. Narcis De Carreras, CEO του Ισπανικού διαχειριστή δικτύου διανομής, NEDGIA.

Στην συνέλευση παρέστησαν ο Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Ελλάδα), ο Denis OSullivan, Γενικός Διευθυντής της Gas Networks Ireland (Ιρλανδία), Dan Pantilie, Δ/νων Σύμβουλος της Distrigaz Sud Retele (Ρουμανία), Laurence PoirerDietz, Δ/νων Σύμβουλος GRDF (Γαλλία), Gabriel Sousa Δ/νων Σύμβουλος της Galp Gás Natural Distribuição (Πορτογαλία).

Στα καταληκτικά του σχόλια μετά την ολοκλήρωση της διετούς θητείας του, ο κ. Gallo αναφέρθηκε στα κύρια επιτεύγματα του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των μελών του, με την ένταξη του μεγαλύτερου ελληνικού διαχειριστή δικτύων διανομής ΕΔΑ ΘΕΣΣ, και της αποτελεσματικότητας των δράσεων που ανέλαβε ο οργανισμός για την προώθηση των συμφερόντων του στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, επανέλαβε την σημασία της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του οργανισμού και την ανάγκη να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, με γνώμονα την ενεργειακή μετάβαση, την μείωση των εκπομπών μεθανίου και την σύζευξη τομέων.

Οι GD4S, ανέπτυξαν περαιτέρω το στρατηγικό τους όραμα για την απανθρακοποίηση και τη μελλοντική σημασία των δικτύων διανομής, μέσω της υιοθέτησης της Λευκής Βίβλου(White Paper) που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021. Επιπρόσθετα, τα μέλη του συνεργάστηκαν στενά για την δημιουργία ενός κοινού οράματος για την βιωσιμότητα και κατέληξαν στην κατάρτιση ενός νέου Χάρτη Βιωσιμότητας, ο οποίος αναμένεται να εκδοθεί τους ερχόμενους μήνες. Απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης του οργανισμού ως προς την Βιωσιμότητα αποτελεί και η Κοινή Δήλωση για την Μείωση των Εκπομπών Μεθανίου, που δημοσιεύτηκε από τους GD4S το πρώτο τρίμηνο του 2021, ώστε να προλειάνει το έδαφος για άλλους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής να ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση.

Υπό την προεδρεία του κ. Gallo, οι GD4S ενίσχυσαν τους δεσμούς και την συνεργασία τους με άλλες ενώσεις Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής Αερίου (Eurogas, GEODE, CEDEC), προκειμένου να καλέσουν από κοινού τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πολιτικής, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των συστημάτων διανομής αερίου στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η συνεργασία διευρύνθηκε περαιτέρω για θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου, μεταξύ των τεσσάρων οργανισμών με το δίκτυο ENTSOG (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου), μέλος της ομάδας Prime Movers Group on Gas Quality. Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντική η εμπλοκή του οργανισμού, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, στο έργο Ready4H2, στο οποίο συμμετείχαν 92 ευρωπαίοι διαχειριστές προκειμένου να ορίσουν από κοινού τον ρόλο των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής αερίου στην ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου.

Ο Narcis De Carreras ξεκινά την θητεία του κατά την διάρκεια μιας ιδιαίτερα απαιτητικής περιόδου με πολλές προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό τομέα του φυσικού αερίου, καθώς αναμένεται η τελική μορφή του EU Gas Package και του Κανονισμού Εκπομπών Μεθανίου, η αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD) και η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων Fit for 55.

Κατά την διάρκεια της Προεδρίας του, ο Narcis de Carreras θα συνεχίσει να προάγει τον ρόλο των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής αερίου, υποστηρίζοντας την επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει θέσει η ΕΕ για το κλίμα. Ο διορισμός της Senior Policy Officer θα διευκολύνει το έργο του οργανισμού, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες συνέργειες τόσο μεταξύ των μελών όσο και με άλλους οργανισμούς αλλά και να ενταχθούν νέα μέλη σε αυτόν.

Τα μέλη του GD4S επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους ως προς την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού, ως βασικού παράγοντα που εκπροσωπεί την φωνή των Διαχειριστών Συστημάτων Διανομής αερίου στις διαβουλεύσεις για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και συμβάλλει θετικά στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

Από την πλευρά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Gallo για τη σημαντική συμβολή στον οργανισμό κατά την προεδρία του, συνεχάρη τον κ. Carreras για την ανάληψη των νέων καθηκόντων. Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι το επόμενο εξάμηνο αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η οριστικοποίηση βασικών νομοθετικών και κανονιστικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Παράλληλα, υπογράμμισε το σπουδαίο έργο που επιτελούν από κοινού τα μέλη του GD4S, με αμοιβαίο στόχο την ενίσχυση της σφαίρας επιρροής του οργανισμού στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε.Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υλοποιούνται μεγάλης κλίμακας επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου σε όλη την επικράτεια. Η συμμετοχή του οργανισμού σε διαβουλεύσεις και η επιρροή του στη διαμόρφωση ενεργειακών πολιτικών, ανοίγουν τον δρόμο προκειμένου οι επενδύσεις αυτές να λάβουν την «πράσινη ετικέτα» για τα επόμενα χρόνια.