Μάξιμος: Επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τις μεταθέσεις αστυνομικών


Tags |

«Προτίθεστε να ενσωματώσετε στη νομοθεσία που αφορά στις μεταθέσεις της ΕΛΑΣ, ευνοϊκές διατάξεις για όσους αστυνομικούς αντιμετωπίζουν στις οικογένειές τους πρόβλημα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, όπως συμβαίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι αστυνομικοί, των οποίων μέλη των οικογενειών πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, ζητούν την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις μεταθέσεις τους με διατάξεις που θα συμπεριλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ασθένεια, όπως άλλωστε συμβαίνει για τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω αστυνομικοί αναφέρουν ότι, στη νομοθεσία για τις μεταθέσεις στο Αστυνομικό Σώμα -Π.Δ. 100/2003, άρθρο 12, παρ. 8 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει– οι υπηρετούντες στην ΕΛΑΣ μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης και πέραν της κανονικής διαδικασίας εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και όσων έχουν μέλος της ίδιας οικογένειας με αναπηρία τουλάχιστον 67% ή με αναπηρία ΑΜΕΑ. Ωστόσο, η αναπηρία που προέρχεται από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και αντιστοιχεί σε ποσοστό αναπηρίας 50% δεν λαμβάνεται υπόψη.

Αντιθέτως, στη νομοθεσία που αφορά στις μεταθέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις (ν. 4609/2019, άρθρο 10), η ασθένεια του σακχαρώδη διαβήτη που επιφέρει ποσοστό αναπηρίας 50% υφίσταται ως κριτήριο μετάθεσης, ενώ στην εξειδίκευση των κοινωνικών κριτηρίων που ισχύουν για τις μεταθέσεις του προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα (άρθρο 5, παρ. 3, σημ. γ του Π.Δ. 11/2021) υπάρχει, επίσης, πρόβλεψη για τον διαβήτη τύπου Ι».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει, σημειώνοντας ότι «οι αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα θεωρούν ότι υφίσταται θέμα άνισης μεταχείρισης και θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για βελτιώσεις του νομικού πλαισίου, έτσι ώστε τα στελέχη της ΕΛΑΣ, που μέλος της οικογένειάς τους πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος».

 

Φωτ. αρχείου: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, Θανάση Νταβούρα.