- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Βαγενά: Τι κρύβεται πίσω από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% έκανε στις 02/02/22 ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντάς μας ότι, το συνολικό όφελος από τη μείωση θα ανέλθει στα 350 εκατομμύρια ευρώ, αντί για τα 70 εκατομμύρια, όπως αναμενόταν.

Οι μειώσεις αυτές ωστόσο, για τις οποίες κομπάζει η Κυβέρνηση, δεν αφορούν όλους και, σε κάθε περίπτωση, όχι τις πολύ μικρές περιουσίες, αφού η έκπτωση του 30% για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ παραμένει ίδια.

Αλλά και για τις περιουσίες από 60.000-100.000 ευρώ, η ελάφρυνση του 30% θα αφορά τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Συνεπώς, το όφελος θα είναι ελάχιστο, δηλαδή 3% για περιουσίες από 60.000-80.000 ευρώ, εφόσον η έκπτωση από το 27% που ήταν, αυξάνεται στο 30 %.

Για τις δε περιουσίες από 80.000-100.000ευρώ αυξάνεται κατά 5 μονάδες, ποσοστά δηλαδή που υπολείπονται του πληθωρισμού του Ιανουαρίου, 5,5%,ο οποίος ανακοινώθηκε χθες.

Σαν να μην έφταναν αυτά, το οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης αποφάσισε να μην εφαρμόσει εντέλει τους περιβόητους «κόφτες» που θα ισορροπούσαν κάπωςτις υπέρογκες αυξήσεις στις αντικειμενικέςαξίες,οι οποίες σεορισμένες περιοχές αγγίζουν τριψήφιο ποσοστό.

Τα μέτρα αυτά λοιπόν, είναι φανερό ότι θα ευνοήσουν μόνο τους ιδιοκτήτες τεράστιας ακίνητης περιουσίας, που απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόροκαι αυτό, μαζί με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σε κάποιες προνομιούχες περιοχές, μπορεί να αποτελέσει ακόμα ένα «δώρο»της Κυβέρνησης στους ευνοούμενούς της.

Ο Κ. Μητσοτάκηςμας εμπαίζει, όταν ισχυρίζεταιότι,με το μέτρο αυτό προσπαθεί να μετριάσει τις τεράστιες επιβαρύνσεις των μικρών καιμεσαίων ιδιοκτησιών, και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις:

Μιαυποτιθέμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ δε μπορεί επ’ουδενί να καλύψει τις υπέρμετρεςαυξήσεις στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης, που εξοντώνουν οικονομικά την πλειονότητα των πολιτών.Κι ας αναφέρουμε εδώ και τη σωρεία επιπλέον φόρων που «ακολουθούν» την ακίνητη περιουσία (φόρος διανομής, φόρος ανταλλαγής, πολεοδομικά πρόστιμα κ.λ.π.),οι οποίοι θα συνυπολογιστούν, βεβαίως, στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Και όλα αυτά, ενώ έχει προηγηθεί οπροκλητικός μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχέςαξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μέτρο ευνοϊκό επίσης για τουςέχοντες.