- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Να δημιουργηθεί Καλλιτεχνικό σχολείο στο Ν. Λάρισας

Τη δημιουργία Καλλιτεχνικού Σχολείου στο νομό Λάρισας, ζητά με αναφορά του προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, στηρίζοντας σχετικό αίτημα της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε του νομού.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, επισημαίνει ότι η ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου στο ν. Λάρισας, της μεγάλης πολιτιστικής δύναμης, αλλά και των συλλογικών και ατομικών δράσεων με αντικείμενο τις τέχνες, την ζωγραφική, το θέατρο, το χορό, θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξή του, καθώς και στην ανάδειξη μαθητών με ιδιαίτερη κλίση στους συγκεκριμένους χώρους.

Σε σχετική επιστολή της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε αναφέρεται πως τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης,με διευρυμένο πρόγραμμα, που δίνουν έμφαση στις Τέχνες και μπορούν να δέχονται μαθητές από περισσότερους δήμους, στοχεύοντας στην εξοικείωση, την ενθάρρυνση και την υποστήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Καλές Τέχνες.

Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας του Γενικού Γυμνασίου-Λυκείου, με επιπλέον μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας των κατευθύνσεων Εικαστικών Τεχνών, Θεάτρου – Κινηματογράφου και Χορού.

Καλλιτεχνικά Σχολεία στη χώρα λειτουργούν στο Γέρακα, το Ηράκλειο Κρήτης, τους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης, το Κερατσίνι, το Περιστέρι, την Κοζάνη, την Αθήνα και το Μεσολόγγι.

Σημειώνεται ακόμη, πως οι μαθητές των Καλλιτεχνικών Σχολείων, λόγω του διευρυμένου ωραρίου και της απόστασης, σιτίζονται δωρεάν εντός του σχολείου, μεταφέρονται δωρεάν από και προς το σχολείο που φοιτούν, ενώ στην Α’ τάξη των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων εγγράφονται μαθητές-απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων κατόπιν επιλογής και στην Α΄ τάξη των Καλλιτεχνικών Λυκείων εγγράφονται αυτοδικαίως οι απόφοιτοι των Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και μαθητές από άλλα γυμνάσια, μετά από κατατακτήριες εξετάσεις.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε Λάρισας, τέλος, προτείνει ως αρχικό χώρο εγκατάστασης του Καλλιτεχνικού Σχολείου το Διεθνές Σχολείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο και καλεί το Υπουργείο Παιδείας, την Π.Δ.Ε. Θεσσαλίας, την Δ.Δ.Ε. ν.Λάρισας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Τυρνάβου,την ΕΛΜΕ ν.Λάρισας, τον Σύλλογο Εικαστικών και τους Συλλόγους,που σχετίζονται  με το θέατρο, τον κινηματογράφο  και το χορό, να συνεργαστούν στην κατεύθυνση δημιουργίας Καλλιτεχνικού Σχολείου στο νομό μας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ζητά από την Υπουργό Παιδείας, ενημέρωση για τις προθέσεις της επί του θέματος, συγχαίροντας, συγχρόνως, τα μέλη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε ν. Λάρισας, για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας.