Κέλλας: Εκτιμήσεις και σε δεύτερο χρόνο για τις ζημιές του Διομήδη


Tags |

Την αναγκαιότητα άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί του νομού Λάρισας από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Διομήδης», κυρίως από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, επεσήμανε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης στην Αθήνα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ενημέρωσε διεξοδικά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως σιτάρι, κριθάρι, ψυχανθή, ελαιοκράμβη, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγωνία και τον προβληματισμό των παραγωγών για το μέλλον των καλλιεργειών τους. Ευχήθηκε δε, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες να μην επηρεάσουν περαιτέρω τις πλημμυρισμένες καλλιέργειες.

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε τον αν. Γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ ότι “ο ΕΛΓΑ ξεκινά άμεσα τη διαδικασία αναγγελίας ζημιών” και πως “το προσωπικό του Οργανισμού είναι σε εγρήγορση για την έναρξη των εκτιμήσεων”.

Επιπροσθέτως, ο Λαρισαίος γιατρός αναφέρθηκε στον κίνδυνο η ζημιά στα σιτηρά, με πιθανές μειωμένες παραγωγές, να εμφανιστεί εν ευθέτω χρόνο και μετά την προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους πληγέντες αγρότες. Γι’ αυτό και ζήτησε να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης, σε δεύτερο χρόνο, όταν και θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα.

Αποζημιώσεις μέσα στον μήνα

Ο κ. Κέλλας, αναφέρθηκε, ακόμη,  στη δύσκολη οικονομική κατάσταση των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τις ζημιές από τις παγωνιές του Μαρτίου του 2021, ζητώντας την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε ότι τα πορίσματα που θα κατατεθούν στην κεντρική Υπηρεσία μέχρι και την επόμενη εβδομάδα θα συμπεριληφθούν στην μεγάλη πληρωμή που προγραμματίζεται περί το τέλος Ιανουαρίου.

Επιπλέον, ο κ. Κέλλας ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία αποζημίωσης των βιομηχανικών αχλαδιών κι άλλων προϊόντων που «κάηκαν» από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης και βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος “αναμένεται η έγκριση της Ε.Ε, ώστε να προχωρήσει η αποζημίωση των παραγωγών από το Υπ. ΑΑΤ”.

Τέλος, σε ενημέρωση που είχε ο Λαρισαίος πολιτικός, αύριο αναμένεται κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστου Τριαντόπουλου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, στις πληγείσες περιοχές των Φαρσάλων.