Χρήστος Κέλλας: Ώρα για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ


Tags |

Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ανέπτυξε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 FM ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, καλεσμένος του Άρη Πορτοσάλτε.

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε ότι το ΕΣΥ, παρά τις χρόνιες ελλείψεις, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, στάθηκε «όρθιο»στην πανδημίακαι ανταποκρίθηκεστις απαιτήσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης αποτελεσματικότερα από άλλασυστήματα υγείας της Ευρώπης,τα οποία θεωρούνταν προηγμένα αλλά «γονάτισαν» υπό την πίεση των κρουσμάτων.

Ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε ότι το τέλος της πανδημίας, σε συνδυασμό με την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνιστά μία ιστορική ευκαιρία, για να διαμορφωθεί τοΝΕΟ ΕΣΥ, το οποίο θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Μιλώντας για την αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας,πρόταξε τους ακόλουθουςέξι άξονες:

  • Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση: Με τη θέσπιση της πρόληψης κάθε άτομο θαπραγματοποιεί δωρεάν εξετάσεις,σε τακτική βάση, σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελό του, ώστε να διαγιγνώσκονται έγκαιρα και να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου, αλλά και παθήσεις, όπως η παιδική παχυσαρκία. Με την καθιέρωση προγραμμάτων πρόληψης, όπως το «Φώφη Γεννηματά» για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, θα σωθούν ζωές και το Σύστημα Υγείας θα εξοικονομήσει προσωπικό και πόρους.

 

  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Με την ενίσχυση του θεσμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα υπάρξει αποσυμπίεση των νοσοκομείων, τα οποία θα αποφορτιστούν από τη διαχείριση ήπιων περιστατικώνκαι θα επικεντρωθούνσε σοβαρά περιστατικάπου χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης.

 

  • Ψηφιακές υποδομές: Επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, κατά το απόλυτα επιτυχημένο πρότυπο προγραμματισμού των εμβολιασμών, με καθιέρωση ψηφιακού ατομικού φακέλου υγείας και αποκλειστικά άυλη συνταγογράφηση, μέσω της οποίας οι πολίτες θα ειδοποιούνται άμεσα, όταν εγγράφονται φάρμακα και εξετάσεις στονΑΜΚΑ τους.

 

  • Χάρτης Υγείας: Νέο μοντέλο λειτουργίας των νοσοκομείων, με νοσοκομεία-«πυλώνες» και περιφερειακά νοσοκομεία, που θα παρέχουν κατηγοριοποιημένα και εξειδικευμένα σύνολα υπηρεσιών ανά περιφέρεια, προκειμένου να διασφαλιστείπληρέστερη ιατρική κάλυψη του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια.

 

  • Ανανέωση κτιριακών υποδομών και ιατροτεχνολογικούεξοπλισμού: Βελτίωση υποδομών με ανακαίνισηκαιενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων και εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού,σε συνεργασία και με ιδιωτικούς φορείς, ώστε οι μονάδες υγείας να έχουν στη διάθεσή τους τα μέσα που χρειάζονται,χωρίς καθυστερήσεις και δίχωςγραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που ταλανίζουν τη δημόσια διοίκηση και ταλαιπωρούν τους ασθενείς.

 

  • Μισθολόγιο: Βασική προϋπόθεσηγια το νέο ΕΣΥ είναι ένα νέο μισθολόγιο, το οποίο θα αποτελέσει κίνητρο για τηνπροσέλκυση ιατρών, ώστε αυτοί να παραμείνουν στο ΕΣΥ αλλά και να επιστρέψουν από το εξωτερικό, στα πλαίσια, βεβαίως, του εφικτού. Παράλληλα, πρέπει να δοθούν κίνητρα, ώστε να προσέρχονταιιατροί δυσεύρετων ειδικοτήτων (αναισθησιολόγοι).

Ο Λαρισαίος ιατρός, κληθείς να σχολιάσει την προοπτική αυτοδιοίκησης των νοσοκομείων, επισήμανε πως, για να καταστεί αυτήεφικτή, θα πρέπειπροηγουμένως ναδιασφαλιστεί η οικονομική αυτονομία των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, που είναι ο ΕΟΠΥΥ. Υπενθύμισε, επίσης,πως, την προηγούμενη δεκαετία, εξαιτίας των μνημονίων και των περικοπών, δεν διοχετεύτηκαν στη δημόσια υγεία πόροι, που θα μπορούσαν να καταστήσουν τα νοσοκομεία αυτοδύναμα και αυτοτελή, σημειώνονταςότι, για τον ίδιο λόγο, επιβλήθηκε το clawback και προς τους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας.Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση διασφάλισε,πρόσφατα, επιπλέον 35 εκ. ευρώ, για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για τον επόμενο χρόνο, που θα συνεχιστεί για μια σειρά ετών, μειώνοντας σταδιακά,κατ’ αυτόν τον τρόπο, το clawback.

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ υπογράμμισε, ακόμη, πως,είναι ωφέλιμο για τον τόπο, η προώθησηεμβληματικών μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων, όπως στον τομέα της υγείας,να πλαισιώνεται και από τη συναίνεσητουλάχιστον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, εν προκειμένω, όχι μόνο δεν συμβάλλει με προτάσειςαλλά, με τις αντιφάσεις της, προκαλεί ένταση στον δημόσιο διάλογο.

Ο Βουλευτής της ΝΔ, τέλος, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό βίας στην ΑΣΟΕΕ, το οποίο καταδίκασε, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει λάβει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων και εντός των πανεπιστημίων και θα συνεχίσει να προασπίζεται τη δημόσια τάξη έμπρακτακαιαδιάλειπτα.

Ακούστε το ηχητικό αρχείο εδώ: https://youtu.be/5no3u8xKeOU