ΕΚΛ: Υπερασπιζόμαστε την υγεία και την ίδια μας τη ζωή


Tags |

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας στηρίζει την κινητοποίηση της ΕΙΝΚΥΛ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14/01/2021, στις 12:00 μ.μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Εδώ και δύο χρόνια βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να βρίσκονται στο κόκκινο. Με τους υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες χωρίς ρεπό, με το προσωπικό αποδεκατισμένο. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας τον πόλεμο που έχει κηρύξει στα δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων, κλιμακώνει την υλοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων στο χώρο της υγείας με σκοπό να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση των δημόσιων δομών και τα κέρδη των μονοπωλίων στον χώρο της υγείας.

Αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το λαό, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Μαζί με την ατομική ευθύνη, με την οποία προσπάθησε να ρίξει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες μας, διολισθαίνει  και στη λογική της «ανοσίας της αγέλης», καλώντας μας να προστατεύσουμε την υγεία μας και την ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί.

Αντί για τη στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Οι υγειονομικοί ενώ νοσούν αναγκάζονται να εργαστούν, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Την ίδια ακριβώς στιγμή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να απολύσει 6.000 υγειονομικούς με το πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πατάει στα βήματα όλων των προηγούμενων που έστρωσαν το έδαφος για να υπάρχει σήμερα αυτή η τραγική και επικίνδυνη κατάσταση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Την ίδια ακριβώς στιγμή στον προϋπολογισμό του 2022 έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 139 εκ. για τα Δημόσια Νοσοκομεία και κατά 52% για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι θα τσεπώσουν 11 δις ευρώ ζεστό χρήμα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, με την  κυβέρνηση της ΝΔ να επιμένει να μην πραγματοποιεί την επίταξη του Ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς όρους και αποζημιώσεις.

Η υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι υπόθεση των συνδικάτων και την περίοδο της πανδημίας, αποδείχθηκε περίτρανα πως εάν δεν υπήρχε η αγωνιστική δράση των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων η κατάσταση θα ήταν σήμερα πολύ χειρότερη.

Με πολύτιμη παρακαταθήκη όλους αυτούς τους αγώνες εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους υγειονομικούς που δίνουν τα πάντα για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο λαό μας παρά τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και την άσχημη κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας. Στον 21ο αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας εντελώς δωρεάν, αντίστοιχες των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης, τα πρωτοβάθμια Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιστές υγειονομικούς του λαού μας. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Διεκδικούμε:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων. Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και των μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων, χωρίς παζάρια και χωρίς καμία αποζημίωση.
  • Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνιλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό
  • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό. Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της ΠΦΥ. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών, τους καταυλισμούς.
  • Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.