Άννα Βαγενά: Με πενήντα χιλιάδες κρούσματα ανοίγουν τα σχολεία


Tags |

Λυπάμαι, αλλά είναι ανεύθυνοι. Επέλεξαν να κάνουν τις ανακοινώσεις την ημέρα που δημοσιεύτηκε το απίστευτο ρεκόρ των 50.126 κρουσμάτων.

Την ώρα που η εξάπλωση του στελέχους «όμικρον» παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, η Κυβέρνηση αποφασίζει το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και χωρίς αναθεώρηση των πρωτοκόλλων. Κι αυτό είναι εγκληματικό, καθώς, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, το άνοιγμα των σχολείων θα συντελέσει στην εκρηκτική υπέρ-μετάδοση της πανδημίας.

Άλλες χώρες δείχνουν να ασχολούνται σοβαρά με το θέμα. Η Ελλάδα φαίνεται να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν κάνει τίποτα απολύτως. Αντίθετα, μέσα στην πανδημία αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και συγχώνευσε Τμήματα προκειμένου να μην προσλάβει διδακτικό προσωπικό.

Το χειρότερο από όλα: Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εφηύρε το αδιανόητο 50% συν ένα, ως ποσοστό νοσούντων που απαιτείται για να διακόψει τη λειτουργία ενός σχολικού Τμήματος. Μέτρο αυθαίρετοπου, όπως αποκαλύφθηκε χθες, ούτε σχέση με επιδημιολογική διαχείριση έχει ούτε τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών επιστημόνων. Επινοήθηκε για να εξασφαλίσει ότι τα σχολεία θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ακόμα και με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τους σχολάρχες. Και το υπουργείο τηρεί την εφαρμογή του, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την ώρα που η χώρα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και πενήντα χιλιάδες και πλέον κρούσματα την ημέρα.

Στην Κυβέρνηση, δεν είναι ούτε ανέμελοι ούτε ανίκανοι ούτε αδιάφοροι. Είναι αδίστακτοι. Αυτή είναι η λέξη που τους ταιριάζει.