- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Σε επιφυλακή το Πανεπιστημιακό για το νέο κύμα πανδημίας

«Με την Όμικρον να σαρώνει όλη την Ευρώπη είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση όλων μας για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης της COVID που μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς. Με ικανοποίηση άκουσα τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας να με ενημερώνει για την ετοιμότητα του ιδρύματος να αντιμετωπίσει και το νέο κύμα παραλλαγής του ιού, την επαρκή διαθεσιμότητα κλινών, αλλά και τη θεραπεία με μονοκλωνικά. Δυο χρόνια τώρα γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον ιό που έχει αναστατώσει την υφήλιο. Τους είμαστε ευγνώμονες. Μαζί με τις ευχές για τη νέα χρόνια που σε λίγο αρχίζει θεώρησα καθήκον μου για μια ακόμη φορά να τους ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που με αυταπάρνηση προσφέρουν στους ασθενούντες συνανθρώπους μας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΝΛ) κ. Δημήτρη Κατσικονούρη, τον Αναπληρωτή Διοικητή Γιώργο Αποστολίνα και την τομεάρχη COVID περιστατικών κ. Εύη Χαρίση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, στις 30.12.21 από τις 154 διαθέσιμες κλίνες COVIDενηλίκων κατειλημμένες ήταν οι 61 και κενές οι 93, ενώ από τις 25 διαθέσιμες κλίνες COVIDλεχωιδών-νεογνών-παίδων κατειλημμένες ήταν οι 10 και κενές οι 15. Τέλος,από τις 16 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID κατειλημμένες ήταν οι 10 και κενές οι 6. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό -όπως ειπώθηκε-είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει αυξητική τάση για εμβολιασμούς, ενώ συνεχίζονται και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πλέον των 79.000 εμβολιασμών στο Νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει 5 εμβολιαστικές γραμμές Pfizer και 1 Jonson. Μάλιστα, για αύριο, 31.12.21, στην εκπνοή του χρόνου, αναμένεται να πραγματοποιηθούν 193 εμβολιασμοί.

Ο κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε ενημέρωση και για τις θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα που δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες μετά και τη διεύρυνση των δικαιούχων με βάση τα νέα πρωτόκολλα.

Ο διοικητής κ. Κατσικονούρης ενημέρωσε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δόθηκαν 100 μονοκλωνικά αντισώματα και έως σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί τα 40, ενώ,όπως έγινε γνωστό, η χορήγησή τους για να έχει αποτελεσματικότητα θα πρέπει να γίνεται τις πρώτες ημέρες της νόσησης. Ωστόσο, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και εν προκειμένω ο εμβολιασμός. Όπως ειπώθηκε άνω του 85% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, όπως επίσης και το 90% των θανόντων.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να το ευχαριστήσει για το σπουδαίο έργο που επιτελεί υπό συνθήκες πρωτόγνωρης πίεσης. Τέλος ενημερώθηκε από τον κ. Αποστολίνα για το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης νοσούντων, συγγενών και ευπαθών ομάδων «Κανείς Μόνος απέναντι στον COVID-19».