Μάξιμος: Ανάστατοι οι αγρότες από αυξήσεις σε ρεύμα και εφόδια


Tags |

Παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής από τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια έκανε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε κοινωνός των αντιδράσεων των αγροτών του νομού, ρωτά τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό αν προτίθενται να εξετάσουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα και τα εφόδια και αν θα προβούν στον σχεδιασμό διορθωτικών κινήσεων που θα αμβλύνουν την οικονομική τους επιβάρυνση.

Στην ερώτησή του ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «το τέλος μιας ομολογουμένως δύσκολης χρονιάς όπου τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (παγετούς, καύσωνες, βροχοπτώσεις κ.α.) οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια που διαπιστώνουν οι αγρότες προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Πλέον, στα χωριά μιλούν για εκτίναξη του κόστους παραγωγής και εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι την επόμενη καλλιεργητική περίοδο οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές τους υποχρεώσεις».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «βασικός λόγος των διαμαρτυριών είναι το κόστος της άρδευσης και συγκεκριμένα οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όπως διευκρινίζουν οι αγρότες, από τους λογαριασμούς που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα, το κόστος στο ρεύμα που χρησιμοποιούν για την άρδευση μέσω γεωτρήσεων, υπερβαίνει σημαντικά αυτό που ανέμεναν. Το φετινό καλοκαίρι, τουλάχιστον στον θεσσαλικό κάμπο, χαρακτηρίστηκε από συχνές και πολυήμερες περιόδους καύσωνα, οπότε κάποια αύξηση στο κόστος της άρδευσης, είναι εύλογη. Όμως, η επιβάρυνση που διαπίστωσαν είναι μεγαλύτερη από την φυσιολογική και προκύπτει από την προσθήκη δυσανάλογα μεγάλων ποσών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως “ρήτρα αναπροσαρμογής” για το αγροτικό ρεύμα, γεγονός που εκτοξεύει το απαιτητό ποσό προς πληρωμή. Μάλιστα, ορισμένοι αγρότες, επισημαίνουν ότι κατά περιπτώσεις υφίσταται άδικη τιμολόγηση, αφού, από την στιγμή που προστέθηκε η “ρήτρα αναπροσαρμογής” (05.08.2021) και έπειτα, ο κύριος όγκος των αρδεύσεων στις περισσότερες ποτιστικές καλλιέργειες είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Συνεπώς τα ποσά που προστίθενται ως “ρήτρα αναπροσαρμογής” αντιστοιχούν σε μικρότερο ποσοστό κατανάλωσης για άρδευση και θα έπρεπε να είναι αναλογικά μικρότερα.

Επιπρόσθετα, υφίστανται διαμαρτυρίες για την απότομη αύξηση στο κόστος των αγροτικών εφοδίων και το γεγονός που τις πυροδότησε ήταν η σπορά των σιτηρών τον προηγούμενο μήνα, η οποία συνοδεύεται και από την διενέργεια της βασικής λίπανσης. Όπως διατείνονται οι αγρότες, οι τιμές στους απλούς τύπους των αζωτούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στην σπορά των σιτηρών έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ακόμα και κατά 100%, ενώ αυξήσεις παρατηρούνται και σε πιο σύνθετους τύπους λιπασμάτων, άλλα και σε ζιζανιοκτόνα και γεωργικά φάρμακα».

Ο βουλευτής του νομού καταλήγει σημειώνοντας ότι «αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να συμπιεστεί η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία θέτει σε επισφάλεια την αγροτική παραγωγή στη χώρα. Όπως τονίζουν, οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της επέλασης του Covid θα πρέπει να οδηγήσουν στην αναγνώριση της αξίας της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και στην ενδυνάμωσή της με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο».