- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Επιτροπή Ειρήνης: Να μη μετατραπεί η Λάρισα σε ορμητήριο πολέμου

Με την πρόσφατη Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις ολόκληρη η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό  ορμητήριο. Η συμφωνία  όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τις υπάρχουσες βάσεις στην Ελλάδα, αλλά γεμίζει τη χώρα μας με νέες, εμπλέκοντας την στους αμερικανατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Μαζί με την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος πλέγματος ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα, αναβαθμίζονται και οι κίνδυνοι για το λαό μας. Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Συμφωνίας, η Ρωσία έσπευσε να δηλώσει ότι θα απαντήσει με αντίμετρα σε περίπτωση που απειληθεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, στηρίζει και προωθεί την επικίνδυνη πολιτική των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για να εξασφαλίσει μερίδιο  (για την αστική τάξη) από τις επεμβάσεις και τους πολέμους, την ώρα που σπάει κόκκαλα η υποχρηματοδότηση της υγείας (και μάλιστα εν μέσω πανδημίας), της παιδείας, της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων, την ώρα που ο λαός ματώνει καθημερινά για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι Αμερικανοί θα διενεργήσουν αυτοψία σε αεροπορικές Βάσεις της χώρας για την καταλληλότητα τους σε υποδομές, εγκαταστάσεις και ασφάλεια. Η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, επιλέχτηκε  να φιλοξενήσει, όχι μόνο τα F35, αλλά και τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά (Global Hawk), καθώς και τα γιγαντιαία ιπτάμενα τάνκερ KC135.

Είναι γνωστό πως στην 110 Πτέρυγα Μάχης οι Αμερικάνοι πρόκειται να επενδύσουν σχεδόν  33εκ. για την αναβάθμιση του αεροδρομίου με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης με επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης  προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχεδιασμοί τους και να αναβαθμιστεί η παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη η 110 ΠΜ με όσα γίνονται όλο το προηγούμενο διάστημα λειτουργεί πλέον ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Θυμίζουμε ότι στις 7/10 ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση 15 μαχητικών αεροσκαφών «F-15» της USAFE (η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ) που επιχειρούσαν στη Μαύρη Θάλασσα.

Δεν είναι πρώτη φορά οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις  της πόλης μας αξιοποιούνται από τους ΑμερικανοΝατοϊκούς ως ορμητήρια για στρατιωτικές ασκήσεις – “πρόβες πολέμου” στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία, αλλά και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

H Επιτροπή   Ειρήνης   Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει τα παραπάνω σχέδια και διαμαρτύρεται για τη μετατροπή της 110 ΠΜ  και της ευρύτερης περιοχής σε αμερικαΝΑΤΟϊκή βάση. 

Ανησυχούμε μπροστά στον  κίνδυνο ενός “θερμού επεισοδίου”, που θα έχει επικίνδυνες συνέπειες σε βάρος του λαού, και τη πιθανότητα η Λάρισα να μετατραπεί σε πόλο έλξης επιθέσεων με ανυπολόγιστες και οδυνηρές συνέπειες.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα συνολικά. Ο λαός μας να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε κάθε αστική κυβέρνηση. Αντίθετα, να δυναμώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των αναγκών του, για να γίνει νοικοκύρης στο τόπο του, έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής μας να ορθώσουν το ανάστημά τους, να καταδικάσουμε μαζικά αυτή την επικίνδυνη πολιτική και να δυναμώσουμε την πάλη για να εμποδίσουμε αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις που μετατρέπουν την πόλη μας  και τη χώρα μας σε ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και το λαό μας σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Δυναμώνουμε την πάλη μας, απαιτώντας: