- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Στέλιος Πέτσας προς Άννα Βαγενά: Νέα αναβολή στην προκαταβολή των χρημάτων για τους σεισμοπαθείς

Στη Βουλή συζητήθηκε στις 3/12/21, η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει από τις 23/11/21 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά με θέμα «Στο έλεος της κυβερνητικής αδιαφορίας οι σεισμοπαθείς  του νομού Λάρισας», στην οποία απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιος Πέτσας.

Παρά το γεγονός ότι, κατά την επίσκεψή του στο σεισμόπληκτο Δαμάσι στις 17/10/21, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο εντός του Νοεμβρίου, όχι μόνο να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων, αλλά και να καταβληθούν επιτέλους οι προκαταβολές για τηστεγαστική συνδρομή, προκειμένου να μπορέσουν οι πληγέντες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών τους, ο κ. Πέτσας σήμερα μας προσγείωσε στην πραγματικότητα.

Δεν πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα άμεσα, καθώς, όπως είπε ο κ. Πέτσας, πρώτα«απαιτείται τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας». Δηλαδή ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα «arogi.gov.gr» είναι ήδη ανοιχτή τόσο για τους πυρόπληκτους από τις φωτιές του καλοκαιριού όσο και για τους σεισμοπαθείς στην περιοχή της Κρήτης του Σεπτεμβρίου, οι σεισμοπαθείς του ν. Λάρισαςδέκα πλέον μήνες αργότεραδεν έχουν ακόμα ενταχθεί στη σχετική πλατφόρμα. Όπως επισήμανε η Άννα Βαγενά, «αυτό είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, γιατί αυτοί οι άνθρωποι πρέπει αφού ανοίξει η πλατφόρμα να κάνουν τις αιτήσεις, να πάρουν την προκαταβολή και μετά να αρχίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης των οικιών τους, δηλαδή μετά να απευθυνθούν σε μελετητή, να γίνει μελέτη, να βρεθούν οι εργολάβοι και να γίνει η όλη διαδικασία. Καταλαβαίνετε πόσο χρονοβόρο είναι αυτό και πόσο δυσχεραίνει την κατάσταση […] Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, με αυτούς τους ρυθμούς οι άνθρωποι δεν θα μπούνε στα σπίτια τους ούτε σε δυο-τρία χρόνια.»

Όσο για το διαβόητο «χαντάκι της ντροπής», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε η Άννα Βαγενά το άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια φρεάτιο, που παραμένει ακάλυπτο επί τόσους μήνες και που βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενάμιση μέτρου από τους οικίσκους στο Δαμάσι, το μπαλάκι της ευθύνης εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 160.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, αλλάη εκταμίευση του ποσού θα γίνεται απολογιστικά σύμφωνα με την πρόοδο των έργων και με τα παραστατικά των δαπανών, που θα υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δυστυχώς σε αυτό το χαντάκι, μέσα στη βρώμα και στα κουνούπια, βούλιαξε το επιτελικό σας κράτος, κ. υπουργέ. Δυστυχώς. Δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε επιτελικό κράτος που είναι άμεσο και ανταποκρίνεταικαι να αφήνουμε ανοιχτό ένα χαντάκι πενήντα μέτρων εννέα μήνες μπροστά σε έναν καταυλισμό. Εκεί πνίγηκε, στα λασπόνερα του καναλιού αυτού», σχολίασε χαρακτηριστικά η Άννα Βαγενά. Συνέχισε δε λέγοντας «Σε άλλα θέματα, θα μου επιτρέψετε να πω, δυστυχώς είστε ταχύτατοι, όπως σε απευθείας αναθέσεις κατά την περίοδο του Covid. Είδαμε μέσα σε τρεις μέρες να δίνονται άδειες σε «ημέτερους» για να ανοίξουν εργοστάσια, να κάνουν παραγωγές. Σε τρεις μέρες! Σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δόθηκαν σε απευθείας αναθέσεις ταχύτατα εν μέσωCovid».

Καταλήγοντας, η Άννα Βαγενά έκλεισε τη δευτερολογία της ως εξής:

«Το μόνο έργο που έγινε όλους αυτούς τους μήνες και τελείωσε στην περιοχή είναι το δημοτικό σχολείο και αυτό, κ.υπουργέ, δεν έγινε με λεφτά της Κυβέρνησης, έγινε με δωρεά εξ ολοκλήρου από γνωστή κατασκευαστική εταιρεία. Έσπευσε, βεβαίως, ο Πρωθυπουργός να το εγκαινιάσει. Καλό ήταν αυτό, που έσπευσε και πήγε. Με ξένα κόλλυβα λειτούργησε, που λέει και ο λαός. Ξέρετε τι καλό είχε αυτή η επίσκεψη; Μαζεύτηκαν επιτέλους την παραμονή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού τα μπάζα από τις γκρεμισμένες οικίες, που επί έξι μήνες, από τον Μάρτη -τον Σεπτέμβρη πήγε ο Πρωθυπουργός- ήταν στους δρόμους ακόμα. Μαζεύτηκαν την παραμονή της επίσκεψης τα μπάζα. Αυτό έγινε, βεβαίως, μπας και ξεφύγει καμιά  κάμερα και φανούν σε κανένα πλάνο και χαλάσει η εικόνα του Πρωθυπουργού. Αλλά, τι σας λέω εσάς; Από εικόνα του Πρωθυπουργού τηλεοπτική γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.»