- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλους τους άνω των 60 ετών

Ανακοινώσεις για την δημόσια υγεία ενόψει εορτών αλλά και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης [1]στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο [2]που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης το πρωί της Τρίτης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο εμβολιασμός [3]για τους άνω των 60 ετών καθίσταται υποχρεωτικός με περιθώριο για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να κλείσει τα ραντεβού της για την πρώτη δόση να είναι η 16η Ιανουαρίου. Όσοι δεν εμβολιάζονται θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του είπε πως η νέα μετάλλαξη Όμικρον [4] προκαλεί ανησυχία, την ώρα που οι εορτές, τα οικογενειακά τραπέζια και κοινωνικές έξοδοι, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωση της πανδημίας. «Είναι βέβαιο πως η μετάλλαξη θα κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως πρέπει να συνεχίζονται να τηρούνται τα μέτρα που υπάρχουν αποκλείοντας δε το lockdown το οποίο δεν αποτελεί λύση» όπως είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως η χώρα μας είναι δεύτερη στην Ευρώπη όσον αφορά τον ρυθμό εμβολιασμού με την τρίτη δόση. «Πάμε καλύτερα αλλά όχι όσο θέλουμε και όχι όσο πρέπει», είπε αναφέροντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών οι οποίοι ανέρχονται σε 520.000 πλέον από τους 580.000 που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.
«Είναι κυρίως οι άνω των 60 οι οποίοι νοσηλεύονται και χάνονται και είναι άδικοι θάνατοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας [5]η οποία σημειώνει υψηλότατο ποσοστό σε αυτές τις ηλικίες, όταν στην Ελλάδα είναι περίπου στο 83%. «Αυτοί πρέπει να προστατευθούν», είπε ο πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιών καθίσταται υποχρεωτικός. «Είναι μία απόφαση που με βασάνισε προσωπικά», είπε, λέγοντας ωστόσο πως με αυτή την απόφαση, όσο δυσάρεστη κι αν είναι, θα σωθούν ζωές. «Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο υποχρεωτικός, είναι αναγκαίος».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε:

Υποχρέωση εμβολιασμού: Στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου  θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μέσω της ΑΑΔΕ [6]. Τα χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για την στήριξη της υγείας. «Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία. Και μετά τα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς έρχεται τώρα να συμπληρώσει την εκστρατεία πειθούς την οποία ακολουθούμε επί μήνες», είπε ο πρωθυπουργός.
Self test: Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη έτσι ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού ενόψει των εορτών. «Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», είπε ο πρωθυπουργός.
Οι σχετικές ανακοινώσεις, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την εξειδίκευση των μέτρων [7]θα γίνουν την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.
Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είμαι σίγουρος ότι όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία τους και όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή -άμεσα, τις επόμενες ημέρες- οι πολιτικές δυνάμεις ελπίζω να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». 

ΠΗΓΗ: protothema.gr