Μήνυμα της Άννας Βαγενά για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών


Tags |

Μετράμε ήδη πάνω από ενάμιση χρόνο από την ημέρα που ο ΠΟΥκήρυξε την Covid-19ως παγκόσμια πανδημία, στις 11 Μαρτίου 2020. Στον απολογισμό αυτής της νέας κατάστασης, που άλλαξε δραματικά και αναπόφευκτα τον τρόπο ζωής, σκέψης και λειτουργίας όλων μας, τα νούμερα έχουν εισβάλει στην καθημερινότητά μας και μας πληροφορούν καθημερινά για τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών, τον αριθμό των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων, τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και εν γένει τις επιπτώσεις στην οικονομία.

Υπάρχει, όμως, ακόμη ένας αριθμός, ένας δείκτης, την κατακόρυφη αύξηση του οποίου επισημαίναμε με τρόμο ήδη πριν έναν χρόνο τέτοια μέρα. Ακριβώς λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, αυξάνονται καθημερινά και με ανησυχητικό ρυθμό τα κρούσματα περιστατικών ενδοοικοογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο. Ήδη μέσα στο 2021 μετράμε στη χώρα μας 13 γυναικοκτονίες, δολοφονίες δηλαδή γυναικών από άντρες, με κίνητρο που σχετίζεται πρωτίστως και ξεκάθαρα με το φύλο τους.

Νομίζω πως στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της πανδημίας θα έπρεπε, εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων πολιτών και των ανθρώπινων απωλειών από Covid-19, να συμπεριλαμβάνεται και ο ημερήσιος αριθμός καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή βίας κατά γυναικών και σε αρκετές περιπτώσεις των ανήλικων παιδιών τους. Θεωρώ πως εάν το σύνολο της κοινωνίας συνειδητοποιήσειτο μέγεθος του προβλήματος και αναγνωρίσει τη βία κατά των γυναικών ως μία άλλης μορφής πανδημία, εξίσου υπαρκτής, που χρήζει δραστικής αντιμετώπισης, τότε θα δούμε μία σημαντική αλλαγή. Ο λόγος που το φαινόμενο εξακολουθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις εν έτει 2021 δεν μπορεί να είναι άλλος από την ανοχή απέναντί του και την παθογενή αντίληψη για το γυναικείο φύλο από ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό της κοινωνίας. Τέτοιες αντιλήψεις οφείλουν να περιθωριοποιηθούν άμεσα και δραστικά.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, που στις αρχές αυτού του μήνα εισηγήθηκε τη νομική θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία, μέσω εγκυκλίου που απέστειλε στους συναδέλφους του, στην οποία αναφέρεται στην έξαρση των εγκλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας και των «γυναικοκτονιών», με «ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους, κυρίως, σε βάρος των γυναικών».

Η φετινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ας σηματοδοτηθεί από αυτή τη σημαντική στιγμή για την ελληνική Δικαιοσύνη. Ας αποτελέσει, όμως, επίσης και μία υπενθύμιση για όλους και όλες μας για την ευθύνη που φέρουμε ως κοινωνία για τις σοβαρές παθογένειες, που εξακολουθούμε να ανεχόμαστε και που οπλίζουν το χέρι των κακοποιητώνεναντίον γυναικών, δίπλα μας και ανάμεσά μας.