- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Η Οδική Ασφάλεια πεδίο διακομματικής συνεργασίας

Ομόφωνα επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής ο ιατρός και αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, λαμβάνοντας διακομματική υποστήριξη από τους συναδέλφους του για τρίτη συνεχή φορά.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά το πέρας της διαδικασίας, δήλωσε:

«Η Οδική Ασφάλεια συνιστά αμιγές πεδίο διακομματικής συνεργασίας και συνεννόησης, στο οποίο δεν χωρούν πολιτικοί ανταγωνισμοί.Με αυτή την αντίληψη πορευόμαστε από το ξεκίνημα της κοινοβουλευτικής περιόδου έως σήμερα και με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε παράγοντας υλοποιήσιμες προτάσεις για τη μείωση των ανθρώπινων απωλειών στην άσφαλτο και την ενίσχυση της οδικής παιδείας στη χώρα μας.

Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου απ’ όλα τα κόμματα της Βουλής για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους προς το πρόσωπό μου, τη συνεργασία μας και τη συμβολή τους στο έργο της Επιτροπής.

Οι εισηγήσεις μας προς την κυβέρνηση έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό πράξη. Συγκεκριμένα, έχουν νομοθετηθεί η συμπερίληψη του μαθήματος οδικής ασφάλειας στο ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών, η ενεργοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με τη συμμετοχή των ΟΤΑ, η ρύθμιση της μικροκινητικότητας και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για υπαίτια πρόκληση θανατηφόρων τροχαίων, ενώ θα ακολουθήσει και η τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στη νέα σύνοδο θα επικεντρωθούμε στην αναβάθμιση της οδικής υποδομής, στη φροντίδα των ατυχημάτων, στην υποστήριξη των θυμάτων και στην ενίσχυση των προδιαγραφών ασφάλειας των οχημάτων, πάντα σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Οφείλω, ακόμη, να υπογραμμίσω πως τα βήματα, που έχουν γίνει για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, αποτυπώνονται στην έρευνα της Eurostat. Μεταξύ 2010-2020, στην Ελλάδα, καταγράφηκε μείωση των θανάτων κατά 54% και, ειδικότερα, κατά 17% την τελευταία διετία, με 54 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, παρά την πρόοδο που υπήρξε, η χώρα βρίσκεται στην πρώτη οκτάδα των κρατών της ΕΕ με τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Χρειάζεται περαιτέρω αφύπνιση και συλλογική δράση, προκειμένου να βελτιώσουμε περισσότερο τις επιδόσεις μας και να μην ξεχνούμε ποτέ πως τελικός σκοπός όλων των εμπλεκομένων φορέων στην οδική ασφάλεια είναι το «Όραμα Μηδέν»,η εξάλειψη δηλαδή των θανάτων στην άσφαλτο».