Μάξιμος: Εξομάλυνση στα μερίσματα των αποστράτων


Tags |

Το ζήτημα του μειωμένου μερίσματος που λαμβάνουν από τα μετοχικά ταμεία όσοι αποστρατεύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις  πριν το 2016, σε σχέση με το μέρισμα όσων αποστρατεύθηκαν αργότερα, παρότι έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, θέτει στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του προς τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο σημειώνει ότι «η μακρά οικονομική κρίση που έπληξε την χώρα μας και οι συνακόλουθες μνημονιακές δεσμεύσεις είχαν και ως αποτέλεσμα την μείωση των αποδοχών σε συνταξιούχους, μεταξύ αυτών και σε πρώην στρατιωτικούς. Κάποια από τα μέτρα, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει νομοθετικές τροποποιήσεις που αποκατέστησαν πλήρως ή μερικώς τις μειώσεις, συνεχίζουν να υφίστανται, δημιουργώντας συνταξιούχους δύο κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, απόστρατοι και των τριών ένοπλων Σωμάτων διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι εξακολουθούν να εμφανίζονται διαφορές στα ποσά των μερισμάτων που λαμβάνουν από τα μετοχικά τους ταμεία και αξιώνουν την δρομολόγηση πρωτοβουλιών για την εναρμόνισή τους. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι απόστρατοι, το ύψος του μερίσματος που τους αποδίδεται από τα μετοχικά τους ταμεία διαφέρει ανάλογα με τον χρόνο αποστράτευσης. Ειδικότερα, για όσους αποστρατεύτηκαν μέχρι το 2016 το μέρισμα είναι χαμηλότερο από αυτό που λαμβάνουν όσοι αποστρατεύτηκαν μετά από το έτος αυτό. Η χρηματική διαφορά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως ο χρόνος υπηρεσίας, εντούτοις, υφίσταται και κατά περιπτώσεις είναι σημαντική.

Όπως υποστηρίζουν οι απόστρατοι, η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4093/2012 (άρθρο πρώτο, παράγρ. Β, υποπαράγρ Β3) είχε επιφέρει μειώσεις στα ποσά των μερισμάτων που τους αποδίδονταν, αλλά, η εφαρμογή του νόμου 4387/2016 δεν επέφερε τις αντίστοιχες διορθώσεις στα ποσά των μερισμάτων των αποστράτων, όπως σε άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Έτσι, μέχρι σήμερα υφίστανται ποσοτικές διαφορές ανάμεσα στο μέρισμα των αποστράτων πριν το 2016 και το μέρισμα των αποστράτων μετά το 2016, παρότι τα χρόνια υπηρεσίας δεν διαφέρουν. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι διατείνονται ότι ο ισοσκελισμός των διαφορών δεν επιβαρύνει το κράτος, πάρα μόνο τα μετοχικά ταμεία και, συνεπώς, στις περιπτώσεις που αυτά εμφανίζουν επαρκή πλεονάσματα, μπορεί να δρομολογηθεί διαδικασία για την εξάλειψη των διαφορών».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για την εξομάλυνση των χρηματικών διαφορών που παρατηρούνται στα ύψη των μερισμάτων που αποδίδονται στους στρατιωτικούς οι οποίοι αποστρατεύτηκαν πριν και μετά το 2016.