- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Εργατικό Κέντρο Λάρισας: Να διεκδικήσουμε σύγχρονα δικαιώματα

Στις 19 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας πραγματοποιήθηκε πλατιά σύσκεψη με την συμμετοχή δεκάδων Σωματείων. Συζητήσαμε για το πώς θα κλιμακώσουμε την πάλη και θα συντονιστούμε σε κοινή δράση για να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει. Δηλαδή ζωή με αξιοπρέπεια και σύγχρονα δικαιώματα. Δε δεχόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, την εποχή της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας:

Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα είναι συνολική και αφορά κάθε πτυχή της ζωής μας. Σε όλη αυτή την επίθεση η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που κυβέρνησαν διαχρονικά, προσπαθούν να μας πείσουν ότι για οτιδήποτε και αν συμβαίνει ευθύνονται κάποιοι παράγοντας και κρύβουν εντέχνως τον έναν και πραγματικό αίτιο. Την πολιτική που εφαρμόζουν όλα τα αστικά κόμματα εδώ και δεκαετίες που βάζει σε δεύτερη μοίρα τη ζωή μας και τα μετράει όλα με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.

Δεν είναι άραγε υπεύθυνη αυτή η πολιτική για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στα Νοσοκομεία της πόλης μας; Δεν είναι άραγε υπεύθυνη αυτή η πολιτική για το ότι οι «ήρωες» υγειονομικοί από τον υπερβάλλοντα ζήλο και τις εξαντλητικές βάρδιες δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και καταρρέουν μπροστά μας; Δεν είναι άραγε υπεύθυνη αυτή η πολιτική για το ότι ενώ αυτή την στιγμή στην Λάρισα η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100% η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που στην πόλη μας διαθέτει 1.984 κρεβάτια;

Η πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης (μόνο το 2021 δόθηκαν 572 εκ. ευρώ λιγότερα) και της εμπορευματοποίησης της υγείας που υλοποίησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις είναι η αιτία που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτή η πολιτική που είναι «φαρμάκι» για το λαό και φάρμακο για τους καπιταλιστές δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, δεν χρειάζεται μερεμέτια αλλά ανατροπή. Την ίδια ώρα που οι γιατροί, οι υγειονομικοί καταρρέουν από την υπερκόπωση και τα νοσοκομεία ψυχορραγούν, οι ιδιωτικές επενδύσεις στην υγεία Λάρισα εξελίσσονται σε εντυπωσιακό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια (14 νέες επενδύσεις) και η υγεία σε ακριβοπληρωμένο «τουριστικό προϊόν» της περιοχής. Για αυτό και η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να επιτάξει έστω και μία από τις εκατοντάδες ακριβοθώρητες κλίνες του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή.

Σε όλα αυτά που ζούμε η απάντηση πρέπει να είναι μία και αποφασιστική. Δεν θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν εκατοντάδες χρόνια πίσω. Με μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει, μιας και σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζήσουμε πολύ καλύτερα εμείς και οι οικογένειες μας, για να ικανοποιούνται όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη με αποκορύφωμα την μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 του Ιούνη, αλλά και οι αγώνες όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να βάλουν το κίνημα στο γύψο. Δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους όπως του συναδέλφου εκλεγμένου συνδικαλιστή στο ΔΣ του παραρτήματος Λάρισας στο Σωματείο Εργαζομένων στα καταστήματα Praktiker.

Χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών σε όλη την χώρα έχουν πάρει ήδη θέση μάχης. Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην Cosco, οι αγώνες στην e-food που επέβαλαν την κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, οι αγώνες των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους δείχνουν τι πρέπει να γίνει.

Δίνουμε μαζικό παρών αύριο στις 11:00 στο Praktiker για να απαιτήσουμε να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου μας και την Δευτέρα στις 18:30 στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας για να δείξουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν τους φοβόμαστε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω. Διεκδικούμε :

 

Η Διοίκηση