Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας: Μήνυμα ενίσχυσης του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος


Tags |

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ( Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. ), με σύνθημα «Δυναμώνουμε την ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ», που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτώβρη στην Αθήνα, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος» στη Νίκαια.

Συμμετείχαν αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα, ενώ χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν η πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Σοκόρο Γκόμες, καθώς και δεκάδες ξένα κινήματα από Κύπρο, Τουρκία, Παλαιστίνη, Πορτογαλία, Ινδία, Βενεζουέλα, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Μ. Βρετανία, Συρία, ΗΠΑ, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Ιράν, Νεπάλ, Λίβανο, Τσεχία, Μπαγκλαντές.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγινε ανάλυση των διεθνών εξελίξεων, έγινε εμπεριστατωμένη ανάλυση της δράσης της ΕΕΔΥΕ από το 18ο Συνέδριο μέχρι και σήμερα και βγήκαν συμπεράσματα πολύ σημαντικά και χρήσιμα για την πάλη και την παραπέρα ισχυροποίηση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Έγινε ακόμα εκτενής αναφορά στην όξυνση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, στη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030», που επιδιώκει να διευρύνει την ακτίνα δράσης του σε όλη την υδρόγειο, στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση  της ΕΕ ώστε να δρα και συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ αλλά και αυτόνομα, στην ακόμη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την Ελληνοαμερικανική και την Ελληνογαλλική Συμφωνία, τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

 Καθορίσθηκαν επίσης οι στόχοι πάλης για το επόμενο διάστημα:

-Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

-Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας.

-Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

-Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

-Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών, να επιστρέψουν η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι « Patriot» από τη Σαουδική Αραβία, να μην αποσταλούν στρατιωτικές μονάδες στο Σαχέλ της Αφρικής.

-Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.

-Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

-Όχι στον ευρωστρατό που ετοιμάζει η ΕΕ

– Αποδέσμευση από τις  λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στο τέλος των εργασιών έγινε η εκλογή του νέου Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της νέας Γραμματείας. Από τη Λάρισα στο νέο Εθνικό Συμβούλιο εξελέγησαν οι Γιώργος Θάνος και Δήμητρα Παπαστεργίου.