Ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης σε Αρχοντικό Γ. Σβάρτς και Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στα Αμπελάκια


Tags |

Ξεκινούν το επόμενο διάστημα τα έργα αποκατάστασης, συντήρησης  και ανάδειξης  του εμβληματικού Μουσείου -Αρχοντικού  Γεωργίου Σβάρτς  και του Ιερού  Ναού  Αγίου Γεωργίου στα Αμπελάκια, που η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί   με συνολικό προϋπολογισμό 850.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Ο   Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος  και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισκέφτηκαν τον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου  στα Αμπελάκια που  χρονολογείται στις αρχές του 18ου αιώνα. Με έργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας συντηρείται  και αποκαθίσταται ο  πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος, η ξύλινη ζωγραφισμένη οροφή, το  ξυλόγλυπτο τέμπλο και δημιουργείται υποδομή  για την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Ο  Περιφερειάρχης  Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός επισκέφτηκε στη συνέχεια  το Αρχοντικό Γεωργίου Σβάρτς, ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του  ελλαδικού χώρου του 18ου αιώνα. Το Αρχοντικό  άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων Γεωργίου Μαύρου Σβαρτς και  υπήρξε η έδρα του παντοδύναμου  εκείνη την εποχή Συνεταιρισμού. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί με  600.000 ευρώ  την αποκατάσταση  του  Αρχοντικού,  των ξύλινων στοιχείων στο εσωτερικό του, των γύψινων παραθύρων  και των γύψινων διακοσμητικών στοιχείων στις οροφές, τις τοιχογραφίες ενώ διαμορφώνεται και ο αύλειος χώρος.

«Με στρατηγική  και σχέδιο, προστατεύουμε και αποδίδουμε στην κοινωνία  τα  ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της Θεσσαλίας, το πλούσιο πολιτιστικό  μας απόθεμα  που είναι μοναδικό και αναντικατάστα στο» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.  «Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,  σχεδιάσαμε,  εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και εντάξαμε  στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 δύο εμβληματικά  έργα στα Αμπελάκια. Αναμένουμε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού  να ξεκινήσουν  σύντομα   τις εργασίες αποκατάστασης.  Συντηρούμε και αποδίδουμε τα μνημεία, δημιουργούμε θέσεις εργασίας,  γιατί στα έργα  δουλεύουν πολλοί άνθρωποι, ενισχύουμε την τοπική πραγματική οικονομία και τον τουρισμό.  Ο πολιτισμός προσφέρει έργα με κοινωνικό εκτόπισμα, έργα στα οποία διεισδύουν οι  επιθυμίες των ανθρώπων. Αποφέρει    αποτελέσματα  απολύτως μετρήσιμα, ποιοτικά, οικονομικά αλλά και αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ανεργίας.  Όλα τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δίνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία, προσφέρουν θέσεις εργασίας, μας πηγαίνουν όλους μαζί μπροστά»  προσθέτει ο Περιφερειάρχης.