- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Κοινές δράσεις ΔΣΟ-Κοινοβουλίων για τις χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη

 «Η σταθερή σχέση που έχουμε ως διεθνής θεσμός οικοδομήσει με την Αρμενία μας επιτρέπει να θέτουμε από κοινού τις αξίες και τις αρχές της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης στον πυρήνα της κοινοβουλευτικής μας δράσης. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένα μέλος μας αναδείχθηκε στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου της φίλης χώρας και προσβλέπουμε σε στενότερη συνεργασία μαζί σας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακοπουλος στο πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας κ. Alen Simonyan που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Στο πρόγευμα συμμετείχαν επίσης οι Αρμένιοι βουλευτές κ.κ. Sisak Gabrielyan, Gevorg Papoyan, Vahagn Aleksanyan, ενώ εκ μέρους της ΔΣΟ συμμετείχε ο Σύμβουλός της Δρ. Κώστας Μυγδαλης.

Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού συζήτησε με τον Πρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου τον συντονισμό κοινών δράσεων και συμφωνήθηκε η 29η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ να φιλοξενηθεί στο Ερεβάν της Αρμενίας «ως ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Οργάνωσης μας με μακρά χριστιανική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, παρά τις διώξεις και τη γενοκτονία που υπέστη», όπως δήλωσε ο ΓΓ της ΔΣΟ. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αρμενίας υπογράμμισε ότι «είναι τιμή για την Αρμενία -το πρώτο Ορθόδοξο Κράτος- να φιλοξένει δραστηριότητες που προάγουν την Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση».

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Εκτενής αναφορά έγινε στην ανάγκη προστασία των χριστιανικών μνημείων που απειλούνται είτε με καταστροφή λόγω πολεμικών συγκρούσεων, είτε με αλλοίωση του χαρακτήρα τους με τη μετατροπή τους σε τεμένη, όπως στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπενθύμισε τη δήλωση στην οποία είχε προβεί στην εαρινή Διεθνή Γραμματεία τoυ 2020 για την προστασία των χριστιανικών μνημείων της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφύλαξη των Ορθόδοξων μνημείων, που είναι και μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα και γι αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή για την καταγραφή των απειλούμενων μνημείων της περιοχής».

 

Επιπλέον, συζήτησαν για την διοργάνωση εκδηλώσεων που αφορούν το έτος 2025, κατά το οποίο συμπίπτει το Πάσχα όλων των Χριστιανών και η επέτειος των 1700 ετών από την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας. Με αυτή την αφορμή, ο επικεφαλής του Αρμενικού Κοινοβουλίου πρότεινε οι εκδηλώσεις να έχουν ως σημείο έναρξης την πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ

Η Αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. πραγματοποίησε συνάντηση και με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας κ. Anu Vehviläinen, με την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναβάθμισης των θεσμικών επαφών και σχέσεων και η προοπτική ορισμού επίσημης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στον διεθνή θεσμό. Η Πρόεδρος επεσήμανε τη σημασία της ενασχόλησης των εθνικών κοινοβουλίων με θρησκευτικά  ζητήματα και δεσμεύτηκε να διερευνήσει σοβαρά το ενδεχόμενο ορισμού αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντήσει την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Πολωνίας κ. Εlżbieta Witek. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναδειχθούν γόνιμοι τρόποι για την αναγέννηση των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη. Οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Σωμάτων μοιράστηκαν την κοινή ανησυχία τους για τις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και σε όλο τον Κόσμο και εξέφρασαν την επιθυμία τους να θέσουν το θέμα στην κορυφή της agenda. Η ΔΣΟ πρότεινε από την πλευρά της να διοργανωθούν στην Βαρσοβία, όπου ο καθεδρικός ναός των Ορθοδόξων είναι αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού, η παρουσίαση του Τόμου της Αγίας Σοφίας εντός του 2022, καθώς και εκδηλώσεις για το Κοινό Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών το 2025.