- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Εθνική συνεννόηση για την πανδημία και όχι κομματική αντιπαράθεση

«Επιτρέψτε μου ξεκινώντας να ευχηθώ περαστικά στην Ντόρα Μπακογιάννη, που πριν από λίγο ανακοίνωσε ότι δίνει μάχη με μία μορφή καρκίνου. Όπως της διαβίβασα και της ιδίας, πέρα από τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση, το μήνυμά της δίνει ελπίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον καρκίνο. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα βγει νικήτρια και από αυτή την δοκιμασία». Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό της TRT και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «στις περισσότερες των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν καλύτερες επιδόσεις από τη χώρα μας, το ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού αντιμετωπίστηκε με εθνική συνεννόηση, με συναίνεση, και όχι με κομματική αντιπαράθεση. Δεν έγινε πεδίο φτηνής αντιπολίτευσης, όπως έγινε στη χώρα μας. Εδώ η αξιωματική αντιπολίτευση με εμβληματικά της στελέχη που είχανε ευθύνη στον τομέα της υγείας το προηγούμενο διάστημα, έφτασε στο σημείο με τη στάση της να υπονομεύει αυτή την εθνική προσπάθεια. Όταν ο κ. Πολάκης ήταν μέχρι πρότινος αρνητής των εμβολιασμών, όταν ουσιαστικά αναγκάστηκε να εμβολιαστεί με την απόφαση της πολιτείας να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εμπλεκομένων στον υγειονομικό τομέα, ιατρών και νοσηλευτών, τι μήνυμα έστελνε μέχρι πρότινος στην ελληνική κοινωνία;».

 

Παράδειγμα ο Μητροπολίτης Λαρίσης

Και πρόσθεσε ότι «θα ήθελα να συγχαρώ τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον κ. Ιερώνυμο, που αποδεικνύεται ότι είναι ένας φωτεινός ιεράρχης, ένα φωτεινό παράδειγμα για την εκκλησία της Ελλάδος με την πρωτοβουλία που πήρε να έχουμε κινητές μονάδες εμβολιασμών έξω από τις εκκλησίες. Χθες βρεθήκαμε μαζί στον Προυσό, στην ενθρόνιση του νέου ηγουμένου του πατέρα Ιωαννίκιου, που θήτευσε και στον Αλμυρό και στην επαρχία της Αγιάς στην Μητρόπολη Δημητριάδος και στη Μητρόπολη Λαρίσης. Και κατά την ενθρόνιση με ενημέρωσε ότι χθες ήταν μία καλή ημέρα για την τοπική εκκλησία και την τοπική μας κοινωνία γιατί 52 συμπολίτες μας στο Αργυροπούλι, έξω από την εκκλησία, που βρισκότανε μονάδα κινητού εμβολιασμού, έκαναν το εμβόλιο».

 

Τουρκική προκλητικότητα

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «είμαστε μία χώρα-πυλώνας σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το ανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την άλλη πλευρά. Η άλλη πλευρά είναι αυτή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μία κλιμάκωση της προκλητικότητας, έχει εισάγει τη θεωρία της “γαλάζιας πατρίδας”, που ουσιαστικά είναι μια αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης, που είναι ο θεμέλιος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία 100 χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου έθεσε στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ την κλιμάκωση αυτή της τουρκικής προκλητικότητας που φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της μεγαλονήσου. Ήμουν πρόσφατα στην Κύπρο,όπου είδα και τον πρόεδρο Αναστασιάδη και είχα συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό εξωτερικών, αλλά και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς τον στρατηγό Δημόκριτο Ζερβάκη, που τον γνωρίζουμε στη Λάρισα -υπηρέτησε στην Α΄ Στρατιά. Κατανοούν και εκεί τη σημασία που έχει και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας, πρωτίστως με την Γαλλία, η αμυντική συμφωνία που έχει και τη ρήτρα της αμυντικής συνδρομής, αλλά και η ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ».

 

Κοινωνικό μέρισμα

Απαντώντας για το ενδεχόμενο καταβολής «κοινωνικού μερίσματος» ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «είναι γεγονός ότι οι αυξήσεις που υπάρχουν διεθνώς στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και κατ’ επέκταση και στο ηλεκτρικό ρεύμα, δημιουργούν πίεση στα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση άμεσα αντέδρασε και εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων, ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, για την στήριξη των ενεργειακών αναγκών, έτσι ώστε να μην είναι υπερβολικά τα βάρη που θα πέσουν στους πολίτες. Από τη στιγμή που τα έσοδα κινούνται σε καλύτερους ρυθμούς, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεγαλύτεροι από αυτούς που είχε προβλέψει ο προϋπολογισμός, νομίζω ότι δημιουργείται εκείνο το περιθώριο, ο δημοσιονομικός χώρος για να υπάρξουνε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των ανθρώπων που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».