Αναφορά της Άννας Βαγενά για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των καστανοπαραγωγών


Tags |

Αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε, 11/10/21 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Άννα Βαγενά διαβιβάζοντας κοινή επιστολή, που συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αγιάς, κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης και ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, κ. Πατής (Παναγιώτης) Κουτσάφτης, με θέμα την τεράστια ζημιά που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών στην καλλιέργεια του κάστανου, αλλά και του μήλου και των ψυχανθών, στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που λαμβάνουν χώρα από την Τετάρτη 6/10/21 μέχρι και σήμερα σε όλη την Θεσσαλία και οι οποίες συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής του κάστανου, έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην εν λόγω καλλιέργεια, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος όλων των ορεινών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου. Επιπλέον, οι σφοδρές βροχοπτώσεις αποκλείουν την πρόσβαση των καλλιεργητών στα καστανοπερίβολα τους, με αποτέλεσμα ο καρπός τους είτε να παρασύρεται ανεξέλεγκτα από τα νερά της βροχής λόγω του ορεινού ανάγλυφου των περιοχών είτε να αφήνεται εκτεθειμένος στα αγριογούρουνα και τα τρωκτικά. Αντίστοιχη ζημιά έχουν δε υποστεί και οι καλλιέργειες μήλου, τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά, αλλά και η καλλιέργεια ψυχανθών στα πεδινά.

Οι συνυπογράφοντες την επιστολή τονίζουν πως η συνολική ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία των ορεινών-μειονεκτικών οικισμών του Κισσάβου, του Μαυροβουνίου και του Πηλίου και αιτούνται να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες προκειμένου οι κασταναπαραγωγοί, καθώς και οι καλλιεργητές μήλων και ψυχανθών, να αποζημιωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η Άννα Βαγενά ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει τα αιτήματα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των Δημάρχων Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς-Μουρεσίου και να την ενημερώσει για τις σχετικές ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.