ΕΚΛ: Λήψη μέτρων τώρα για την υγεία μαθητών-εκπαιδευτικών!


Tags |

Εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με το 4ο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη, που επιβεβαιωμένα πλήττει μεγάλο ποσοστό των νέων με βάση τη διεθνή εμπειρία.

Παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις και την εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί από τις δύο πλέον σχολικές χρονιές που πέρασαν εν μέσω πανδημίας, οι όροι με τους όποιους άνοιξαν τα σχολεία οδηγούν στο να μετατρέπονται αυτά σε εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού με τα τμήματα να κλείνουν με αύξηση του ορίου των προβλεπόμενων κρουσμάτων. Από την αρχή της πανδημίας κι ενώ οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί απαιτούν μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας, για αραίωση των μαθητών ανά 15 στις τάξεις, για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και ενημέρωση για τον εμβολιασμό, για μέτρα μορφωτικής στήριξης των μαθητών, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, τοποθετήσεις κοντέινερ σε σχολικές αυλές. Επιλέγει το άνοιγμα των σχολείων με καταγεγραμμένα κενά, με καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων και περικοπές, με 25άρια και 27αρια τμήματα. Οι σοβαρές ελλείψεις σε δασκάλους-καθηγητές συνεχίζουν, με δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις, με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που αναπληρώνουν κάθε χρόνο τον εαυτό τους ενώ εν μέσω πανδημίας μειώθηκε κι άλλο το προσωπικό καθαριότητας που εργάζεται με ελαστικές συμβάσεις εργασίας και δεν επαρκεί ούτε υπό “κανονικές συνθήκες”. Δεν υπάρχει επίσης πρόβλεψη για συχνή απολύμανση των αιθουσών, ούτε για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και προστασίας στα σχολεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τις “πρακτικές” της ΕΕ, συνεχίζει τη χρήση πρωτοκόλλων-λάστιχο προβάλλοντας ως “πανάκεια” το εμβόλιο, ενώ είναι γνωστό ότι για τους 800.000 περίπου μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός. Βασίζεται στα αμφιβόλου αξιοπιστίας self test και στην ατομική ευθύνη.

Παράλληλα, οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, σε συνέχεια αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν ένα σχολείο-αρένα εξετάσεων, με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τη μορφωτική υποβάθμιση, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και τα εργαστήρια δεξιοτήτων εις βάρος της γενικής παιδείας. 40 χιλιάδες νέοι αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήµια µε την εφαρµογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Οι νόµοι για το Λύκειο, την Τεχνική Εκπαίδευση, τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο διαλύουν τα µμορφωτικά δικαιώµατα και ορθώνουν νέους ταξικούς φραγµούς.

Δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων, εξαναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη µμόρφωση των παιδιών τους, ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς. Διαχωρίζει τα παιδιά «σ’ αυτά που παίρνουν και σ’ αυτά που δεν παίρνουν τα γράµµατα», υποβαθμίζοντας το περιεχόμενο της µμόρφωσης. Βάζει ακόµα περισσότερα εµπόδια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών ώστε να µπορέσουν να σπουδάσουν.

Μόνο σε αντιπαράθεση και σύγκρουση µε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κοµµάτων που πίνουν νερό στο όνοµα της Ε.Ε., της επιχειρηµατικότητας και της κερδοφορίας των οµίλων υπάρχει ελπίδα και προοπτική για τους εργαζόµενους.

Εδώ και τώρα µέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία!

  • Αραίωση των µαθητών στις αίθουσες – 15 µαθητές ανά τάξη.
  • Κάλυψη των πραγµατικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μονιµοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
  • Αντιµετώπιση των µαθησιακών και ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδηµίας και της τηλεκπαίδευσης.
  • Μόνιµο προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Περισσότερα δροµολόγια για τη µεταφορά των µαθητών.
  • Αύξηση της χρηµατοδότησης των σχολικών επιτροπών για την αντιµετώπιση των αυξηµένων αναγκών σε µέσα προστασίας, υλικά και υποδοµές.
  • Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεµάτων.

Μέτρα στήριξης και επιτάχυνσης του εµβολιαστικού προγράµµατος!

  • Πλήρης, έγκυρη και επιστηµονική ενηµέρωση. Κέντρα ενηµέρωσης, εµβολιασµού, διεξαγωγής τεστ και εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεµένα µε τα σχολεία.
  • Δωρεάν, µαζικά και επαναλαµβανόµενα τεστ στα σχολεία µε ευθύνη του ΕΟΔΥ. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των εργαζοµένων.
  • Όχι στον εκβιασµό και τη διαίρεση των εργαζοµένων που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Δε θα περάσουν οι  ποινές και οι απολύσεις.