Ρ. Καραλαριώτου στην Επιτροπή Ισότητας ΚΕΔΕ: Σπάμε τον φαύλο κύκλο της έμφυλης βίας


Tags |

«Η βία ενάντια στις γυναίκες, ψυχολογική ή λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, δεν αφορά πλέον σε μια μεμονωμένη παραβατική πράξη, ούτε είναι ζήτημα οικογενειακό ή ατομικό. Καταστρέφει τη δομή της ίδιας της κοινωνίας μας, “χτυπά” τις κόρες και τους γιους μας, διαιωνίζει στερεότυπα και συμπεριφορές, κλονίζει τα θεμέλια του μέλλοντός μας. Η απάντησή μας απέναντι σε κάθε φαινόμενο έμφυλης βίας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας, σε γυναίκες και άνδρες, στους πατεράδες και τις μανάδες μας, στις κόρες και τους γιους μας και να κάνουμε πράξη το “Φτάνει πια. Ως εδώ”».

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Ρένα Καραλαριώτου, από το βήμα της συνεδρίασης του οργάνου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα.

Η κ. Καραλαριώτου, στην τοποθέτησή της, επισήμανε την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση, υπό τη σκιά της πιο πρόσφατης γυναικοκτονίας στη Ρόδο και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ενεργοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας φορέων για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ και οι συζητήσεις που θα κάνουμε γίνονται στη σκιά μιας ζοφερής πραγματικότητας: Έχουμε 11 γυναικοκτονίες μέσα στους εννέα μήνες του 2021. Έντεκα γυναίκες, μάνες, αδελφές, κόρες, φίλες έχασαν τη ζωή τους επειδή οι σύντροφοι/σύζυγοί τους αποφάσισαν να τις σκοτώσουν.

Βάσει στοιχείων της Ελληνικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Γυναικοκτονίες (European Observatory on Femicide) τα έτη 2019-2020 τελέστηκαν στη χώρα μας τουλάχιστον 39 γυναικοκτονίες, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια 50 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τους συζύγους/συντρόφους τους.

Και Ας μην κρυβόμαστε. Ο φόνος είναι το τελικό στάδιο. Ο φόνος -η γυναικοκτονία- είναι η κλιμάκωση της έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας. Που προϋπάρχει, για χρόνια ενδεχομένως. Δεν υπάρχει κακιά στιγμή. Υπάρχει συστηματική κακοποίηση που στην κορύφωσή της φτάνει στην αφαίρεση της ζωής.

Η βία ενάντια στις γυναίκες μπορεί να είναι ψυχολογική ή λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική. Πλέον το πρόβλημα δεν αφορά σε μια μεμονωμένη παραβατική πράξη, ούτε είναι ζήτημα οικογενειακό ή ατομικό. Καταστρέφει τη δομή της ίδιας της κοινωνίας μας. “Χτυπά” τις κόρες και τους γιους μας, διαιωνίζει στερεότυπα και συμπεριφορές, κλονίζει τα θεμέλια του μέλλοντός μας. Η απάντησή μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική.Είναι δικό μας χρέος και δική μας ευθύνη να λάβουμε όλα τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που θα σπάσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο της έμφυλης βίας. Και οι δράσεις μας πρέπει να ξεκινήσουν τώρα.

Η σημερινή μας συνάντηση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία και αφορμή να εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, να υιοθετήσουμε προτάσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν την ενημέρωση και την πληροφόρηση, να απευθυνθούμε στο σύνολο της κοινωνίας, σε γυναίκες και άνδρες, στους πατεράδες και τις μανάδες μας, στις κόρες και τους γιους μας και να κάνουμε πράξη το «Φτάνει πια. Ως εδώ».

Μνημόνιο Συνεργασίας

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης αποφασίστηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των ΚΕΔΕ, Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και πανεπιστημιακών φορέων, για την  ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) και των στελεχών των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων ανά την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και έμφυλης βίας ή για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και πιο συγκεκριμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.