Μάξιμος: Δίκαιες οι κορονοενισχύσεις σε χοιροτροφία και μέλι


Tags |

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα κατάματα και όπου υφίσταται πραγματικά ζημιά στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θοδωρής Σκυλακάκης είδαν με ευαισθησία τα αιτήματα των παραγωγικών φορέων, που τους έθεσα τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, όσο και στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την καταβολή κορονοενισχύσεων στη χοιροτροφία και τη μελισσοκομία, που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία, και μετά τη διεκπεραίωση των διαδικασιών προχώρησαν στην έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Θέλω να πιστεύω ότι ανάλογα αντανακλαστικά θα υπάρξουν και σε άλλες, επίσης τεκμηριωμένες προτάσεις για ενισχύσεις, όπως αυτή των παραγωγών λεβάντας».

Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό σχετικά με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της εν λόγω ΚΥΑ.

Ο Θεσσαλός πολιτικός κατόπιν της συνεργασίας του με τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννη Μπούρα είχε επισημάνει από νωρίς, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 7 Απριλίου 2020, στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, την αναγκαιότητα για τη στήριξη της χοιροτροφίας, ενώ στις 4 Νοεμβρίου 2020 είχε λάβει στη Βουλή προφορικές διαβεβαιώσεις για την προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται. Ωστόσο, με την αλλαγή σκυτάλης στο ΥπΑΑΤ τον Ιανουάριο του 2021, φρόντισε να επισημάνει με κατ ιδίαν επίσκεψή του στη νέα ηγεσία ότι θα πρέπει να διευθετηθούν σύντομα τα θέματα των κορονοενισχύσεων, ενώ στις 7 Ιουνίου 2021 επισκέφθηκε τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη για την ικανοποίηση του αιτήματος των χοιροτρόφων, ανακοινώνοντας μάλιστα από τότε ότι οι ενισχύσεις για τους χοιροτρόφους θα ανέρχονται στα 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61 χιλιάδες χοιρομητέρες.

Οι ενισχύσεις που εγκρίθηκαν και θα αναφέρονται στην υπό έκδοση ΚΥΑ είναι συνολικά ύψους 19,9 εκατ. ευρώ. Στη χοιροτροφία κατανέμονται 15,5 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε 253 ευρώ για κάθε χοιρομητέρα και 1,2 εκατομμύρια ευρώ για τους μαύρους χοίρους, δηλαδή 353 ευρώ για κάθε χοιρομητέρα ή κάπρο μαύρου χοίρου.

Στη μελισσοκομία θα διατεθούν για κάθε κυψέλη 3,39 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανακοινώνεται από το ΥπΑΑΤ, μετά την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ θα υπάρξει πρόσκληση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτημάτων για πληρωμή, ενώ υπενθυμίζεται  ότι σε όσους έχουν δοθεί επιστρεπτέες θα υπάρξει παρακράτηση του 50%.