Συνάντηση της Άννας Βαγενά με την Υφυπουργό Υγείας σχετικά με τη λειτουργία δομών για ασθενείς με Alzheimer


Tags |

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 16/09/21, συνάντηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας Άννας Βαγενά με την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας.

Η Άννα Βαγενά, μετά την έκδοση της αρ. πρωτ. Γ3α.,β/Γ.Π.οικ.42952/8.7.2021 Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση σκοπιμότητας πολιτικών ψυχικής υγείας για την περίοδο 2021-2023, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται μεν η δημιουργία διαφορετικών δομών ψυχικής υγείας για την περιοχή της Λάρισας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, πλην όμως απουσιάζει κάποια πρόβλεψη συγκεκριμένα για τη λειτουργία δομών για την άνοια-νόσο Alzheimer στη Λάρισα, είχε καταθέσειστις 28/07/21 Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, διαβιβάζοντας σχετική επιστολή-αίτημα της Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.), κ. Ελένης Καμπούρα – Νιφλή.Σε συνέχεια της Αναφοράς, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας αιτήθηκε τη σημερινή συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του αιτήματος και τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με τη στήριξη αυτού.

Κατά τη συνάντηση, η Άννα Βαγενά επανέλαβε στην Υφυπουργό πως είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουν άμεσα δομές στην πόλη της Λάρισας που θα προσφέρουν μία ολοκληρωμένη παροχή υγείας για την πληθώρα των διαγνωσμένων ατόμων με άνοια-νόσο Alzheimer στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα και προκειμένου να είναι πράγματι ολοκληρωμένηη εν λόγω παροχή, θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση Κέντρου Ημέρας, Οικοτροφείου και αγοράς Κινητής Μονάδας. Επιπλέον, η Άννα Βαγενά επισήμανε την επί 17 συναπτά έτη παρουσία και προσφορά πληθώρας πολύτιμων και εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας σε ασθενείς με άνοια-νόσο Alzheimer και στις οικογένειές τους από την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.), καθώς και την απουσία άλλου πιστοποιημένου φορέα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας με ανάλογη εμπειρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η συζήτηση ήταν πράγματι πολύ εποικοδομητική, καθώς η Άννα Βαγενά έλαβε από την Υφυπουργό τη διαβεβαίωση πως «με την εξειδίκευση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το τρέχον φθινόπωρο στα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ), θα τροποποιηθεί-συμπληρωθεί η ως άνω με αρ. πρωτ. Γ3α.,β/Γ.Π.οικ.42952/8.7.2021 Υπουργική Απόφαση προκειμένου να περιληφθούν και επιπλέον δομές για ασθενείς με άνοια-Alzheimer’s προς χρηματοδότηση από τα Περιφερειακά Προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας».

Κλείνοντας τη συνάντησή τους, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας Άννα Βαγενά και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη συμφώνησαν ότι η άνοια-νόσος Alzheimer αποτελεί μία δύσκολη υπόθεση, που δυστυχώς θεωρείται ως η ασθένεια του μέλλοντος.