Άννα Βαγενά: Δεν φταίει ο Κουτσούμπας κ. Μητσοτάκη


Tags |

Την Τρίτη 8/09/21, κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη, ο συγκεντρωμένος κόσμος αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στη Μητρόπολη Αθηνών. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης χάνοντας την ψυχραιμία του και παρουσία όλων απευθύνθηκε στον  Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα, λέγοντάς του «τους έφερες εδώ όλους αυτούς για να με βρίζουν».

Θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Μητσοτάκη παρουσιάζοντας κάποια flyer-ντοκουμέντα από το προσωπικό μου αρχείο, τα οποία έχω κρατημένα από το 1966, τότε που σαν Λαμπράκηδες διοργανώναμε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στη Λάρισα. Με τα flyer αυτά γέμιζαν τότε την πόλη άνθρωποι που ανήκαν ιδεολογικά στην παράταξη του κ. Μητσοτάκη. Πώς περιμένει τώρα να ξεχάσουμε την ιστορία της παράταξής του και να πούμε «όλα ωραία και καλά»;

Αυτοί που γιουχάρισαν τον πρωθυπουργό στην αποχαιρετιστήρια τελετή για τον Μίκη πιθανόν να είναι άνθρωποι που στα νιάτα τους είχαν υποστεί ή είχαν αντιμετωπίσει το κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς, αυτό που σήμερα υπάρχει ατόφιο μέσα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη: Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης. Αυτά δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Βέβαια, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ανήκει σε κανέναν. Ο Μίκης ανήκει στην Ελλάδα και στην ιστορία του τόπου. Και η ιστορία της ζωής του και το ίδιο του το έργο μιλάνε καθαρά για το ποιος ήταν. Η Δεξιά ας ψάξει στη δική της ιστορία για τους δικούς της ήρωες.