Τη γέφυρα Παλαιοκάστρου της Ελασσόνας συντηρεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Tags |

Σε έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της γέφυρας Παλαιοκάστρου στην Ελασσόνα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου προϋπολογισμού 500.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και αφορά την προστασία των δύο ανοιγμάτων της γέφυρας καθώς και την αποκατάσταση της κοίτης  και των οχθών του ποταμού Βούλγαρη.

«Ξεκινά ένα νέο σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία στη γέφυρα  Παλαιοκάστρου στην Ελασσόνα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες  έχουμε εκπονήσει και το επόμενο διάστημα υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 15,7 εκατομμυρίων για τη συντήρηση 12 γεφυρών σε περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Λάρισας. Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που οδηγεί σε έργα ουσίας και χρήσιμα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Το έργο

Οι εργασίες που περιλαμβάνονται είναι οι εξής:

  • Προστασία της όχθης με συρματοκυλίνδρους και συμρματοκιβώτια διαμέτρου 0,60 m με κλίση 1:1 και θεμέλια πάχους 1,00 m. Στην επαφή με το αριστερό ακρόβαθρο του δεξιού ανοίγματος και το δεξιό του αριστερού σταδιακά η προστασία μεταβάλλεται σε κατακόρυφη. Η στέψη των έργων προστασίας είναι περίπου 0,75 m πάνω από τη Στάθμη Πλημμύρας Τ=10. Το συνολικό μήκος είναι περίπου 135 m. Οι λίθοι των συρματοκιβωτίων θα λαμβάνονται από την κοίτη του ποταμού.
  • Προστασία της δεξιάς όχθης του δεξιού ανοίγματος ανάντη σε μήκος 100 m περίπου και κατάντη σε μήκος 80 m περίπου με συρματοκυλίνδρους διαμ. 0,60 m και συρματοκιβώτια όπως στην προηγούμενη περίπτωση.
  • Προστασία της αριστερής όχθης του αριστερού ανοίγματος κατάντη σε μήκος 335 m περίπου με συρματοκιβώτια όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις. Η στέψη των έργων προστασίας είναι περίπου 0,70 m πάνω από τη Στάθμη Πλημμύρας Τ=10.
  • Προστασία της χαμηλής κοίτης του δεξιού και αριστερού ανοίγματος κατάντη της ιρλανδικής διάβασης με συρματοκιβώτια πάχους 1,00 m.
  • Προστασία των βάθρων του δεξιού ανοίγματος σε πλάτος 7,00 m με συρματοκιβώτια πάχους 1,00 m.
  • Προστασία από διάβρωση των ακροβάθρων και μεσοβάθρων των δύο ανοιγμάτων με επένδυση της χαμηλής κοίτης με συρμοτοκιβώτια πάχους 0,50 m.
  • Προστασία των χαμηλών κοιτών (αριστερή και δεξιά) κατάντη των ιρλανδικών διαβάσεων λόγω υψηλών ταχυτήτων με ουδούς από συρματοκιβώτια πάχους 1,00 m και βάθους 1,00 m σε μήκος 80 m περίπου δεξιά (4 ουδοί) και μήκος 20 m περίπου αριστερά (1 ουδος).