Αναφορά της Άννας Βαγενά προς τον Υπ. Υγείας για την άμεση λειτουργία δομών για τη νόσο Alzheimer


Tags |

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείαςκατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά, μέσω της οποίας διαβίβασε επιστολή της Προέδρου του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.), κ. Ελένης Καμπούρα – Νιφλή, προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρεται στην «Απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας πολιτικών ψυχικής υγείας για την περίοδο 2021-2023, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ) ή από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας» της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας / Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η ανάπτυξη δομών για την άνοια-νόσο Alzheimer, όπως Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία και Κινητές Μονάδες, σε περιφερειακές ενότητες της χώρας, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη συγκεκριμένα και ονομαστικά για τον Νομό Λάρισας.

Επ’ αυτού, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.), κ. Ελένη Καμπούρα – Νιφλή, επισημαίνει ότι η Ε.Ε.Ν.Α.Λ. είναι ένας εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός (ΝΠΙΔ), που δραστηριοποιείται στον νομό Λάρισας και στην ευρύτερη περιφέρεια Θεσσαλίας, προσφέροντας εδώ και 17 συναπτά έτη πολύτιμες και εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας σε πληθώρα διαγνωσμένων ατόμων με άνοια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δηλαδή από τους 300.000 κατοίκους του νομού Λάρισας, καθώς και από τους πάνω από 250.000 κατοίκους των όμορων νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, υποστηρίζοντας τους ασθενείς με μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, παρέχοντας ενημέρωση και ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές κ.ά.. Επιπλέον, η συμβολή της Ε.Ε.Ν.Α.Λ. έχει υπάρξει ιδιαίτερα σημαντική από την έναρξη της πανδημίας με την παροχή υπηρεσιών μέσω τηλε-υποστήριξης ασθενών και φροντιστών, καθώς και την παροχή υγειονομικού υλικού.

Με βάση, λοιπόν, τις καταγεγραμμένες ανάγκες των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους στην τοπική κοινωνία της περιφέρειας Νομού Λάρισας, καθώς και την απουσία άλλου πιστοποιημένου φορέα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας με ανάλογη εμπειρία και πληθώρα εξειδικευμένων υπηρεσιών, η κ. Ελένη Καμπούρα – Νιφλή ζητά να υπάρξει μέριμνα προκειμένου να καλυφθεί η επιτακτική ανάγκη για την άμεση λειτουργία Κέντρου Ημέρας, Οικοτροφείου και Κινητής Μονάδας στην πόλη της Λάρισας και, συγκεκριμένα, με φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Ν. Λάρισας.

Η Άννα Βαγενά ζητά από τον υπουργό να εξετάσει άμεσα τα αιτήματα, όπως αυτά τεκμηριώνονται στην εν λόγω επιστολή, καθώς και να την ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειές του.