Οι πρώτες Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού στη Θεσσαλία


Tags |

Πρόγραμμα Εμβολιασμών με Κινητές Μονάδες σε πόλεις και χωριά ξεκινά τη Δευτέρα 12 Ιουλίου,   πρώτη σε όλη την Ελλάδα,   η 5η Υγειονομική Περιφέρεια  και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως  ανακοίνωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης. Οι εμβολιασμοί  ξεκινούν συντεταγμένα και με συνθήκες πλήρους ασφάλειας για  τους πολίτες, στις κατάλληλα διαμορφωμένες και εξοπλισμένες Κινητές Μονάδες που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Οι Δήμαρχοι  και τα Τοπικά Συμβούλια  καλούνται να ενημερώσουν τους δημότες τους ώστε να συγκεντρωθεί  το συντομότερο δυνατόν ο αριθμός των  ενδιαφερομένων και να γίνει  η προμήθεια των απαραίτητων δόσεων του  εμβολίου της Pfizer.    Παράλληλα,  ενεργά παραμένουν τα 90  Εμβολιαστικά Κέντρα σε όλη τη Θεσσαλία  και συνεχίζονται καθημερινά οι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι με  rapid test  από τα συνεργεία  ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Η 5η ΥΠΕ πρωτοπορεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι από τις πρώτες  στη χώρα  που ενεργοποιούν   Κινητές Μονάδες Εμβολιασμού σε πόλεις και χωριά.  Συγχαρητήρια στον Διοικητή Φώτη Σερέτη, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία,  για την άμεση ανταπόκριση  για την οργάνωση και υλοποίηση του Προγράμματος. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στις Κινητές Μονάδες που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, εκ των οποίων η μία θα καλύπτει τη Θεσσαλία και η δεύτερη τη Στερεά Ελλάδα. Οι  Μονάδες έχουν διαμορφωθεί  και εξοπλιστεί κατάλληλα και  έχουν μετατραπεί σε Κινητά Εμβολιαστικά Κέντρα από την 5η ΥΠΕ. Καταλυτικός  είναι  ο ρόλος των Δημάρχων και των Τοπικών Συμβουλίων, που  καλούνται να συγκεντρώσουν τον αριθμό των ενδιαφερομένων και να ενημερώσουν την 5η ΥΠΕ ώστε να γίνουν οι παραγγελίες  των εμβολίων  στην εφοδιαστική αλυσίδα και να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου από την περιοχή της Καλαμπάκας. Τα 90 Εμβολιαστικά Κέντρα της Θεσσαλίας παραμένουν  όλα ενεργά.  Μέχρι στιγμής στη Θεσσαλία έχουν  γίνει 543.248  εμβόλια. Πρώτη δόση έχουν κάνει 307.967  άνθρωποι και 244.683 έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις εμβολιασμού.    Οι μαζικοί  δειγματοληπτικοί έλεγχοι  συνεχίζονται καθημερινά. Το τελευταίο εξάμηνο οι Κινητές Μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 410.456  rapid test και έχουν γίνει 107.443 έλεγχοι σε συνεργασία με το ΣΕΠΕ, την Αρχή Διαφάνειας και την Αστυνομία.

Πιστεύουμε στη  μοναδικότητα κάθε ανθρώπου. Εμβολιάζεσαι για να σωθείς εσύ ο ίδιος.  Με τον εμβολιασμό σώζεις τον εαυτό σου, τη ζωή σου, τη δουλειά σου, την οικογένεια σου.  Το εμβόλιο είναι το μόνο μέσο που έχουμε σήμερα διαθέσιμο για να αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό που βρίσκεται παντού. Η ίδια η ζωή μας οδηγεί στον εμβολιασμό. Αρκεί να συγκρίνει κανείς την περίοδο προ του εμβολίου με την κατάσταση σήμερα: λιγότεροι θάνατοι, λιγότεροι διασωληνωμένοι, μικρότερη πίεση στα Νοσοκομεία, περισσότερη ελευθερία. Το εμβόλιο είναι μονόδρομος.   Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις ή διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν υπάρχει άλλο  μέσο προστασίας από τον κορωνοιό.  Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κινούμαστε προληπτικά, ακολουθώντας  το δόγμα build back better,  δηλαδή με στρατηγική στόχευση για τον περιορισμό των κινδύνων από έκτακτες περιπτώσεις, όπως αυτή του κορωνοιού. Το επιχείρημα  «ας χτιστεί το τείχος ανοσίας» που επικαλούνται ορισμένοι   είναι αίολο, γιατί  κάθε εμβολιασμένος μπορεί να μεταφέρει τον ιό στους ανεμβολίαστους.  Από τους 12.500  συνανθρώπους  μας που  έφυγαν από τη ζωή λόγω του κορωνοιού,  όλοι έχουμε χάσει κάποιο γνωστό και φίλο. Ουδείς άτρωτος.

 

Φώτης Σερέτης, διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας:

Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για την άριστη συνεργασία που έχουμε και αποδείχτηκε περίτρανα με την αντιμετώπιση και των τριών κυμάτων της πανδημίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα στάθηκε στο ύψος του. Η συνεργασία αυτή απέδωσε καρπούς και μπορέσαμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό να αντεπεξέλθουμε  επιτυχώς για την προστασία των συμπολιτών μας. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη, γιατί με τις Κινητές Μονάδες που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ, βρήκαμε ένα εργαλείο το οποίο αξιοποιούμε, εκσυγχρονίζουμε και μετατρέπουμε σε Κινητή Εμβολιαστική Μονάδα για να μπορέσουμε να πάμε σε όσους πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν για να εμβολιαστούν. Πάμε δηλαδή σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, εκεί όπου  οι πολίτες δεν μπορούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουμε αναπτύξει. Όπως πολύ εύστοχα τόνισε ο  Περιφερειάρχης δεν κλείνουμε κανένα από τα εμβολιαστικά κέντρα που ήδη λειτουργούν. Ο στόχος μας είναι να δείξουμε τη μεγάλη σημασία που έχει ο εμβολιασμός για να μπορέσουμε να βγούμε επιτέλους από αυτό τον εφιάλτη. Ο εμβολιασμός είναι  μονόδρομος και δεν έχουμε καμία άλλη διέξοδο για να επανέρθουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Πάνω από όλα έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών που θα εμβολιάζονται. Οι Κινητές Εμβολιαστικές Μονάδες  έχουν τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τα ειδικά φάρμακα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται ο εμβολιασμός. Έχουμε το κατάλληλο ψυγείο με τον καταμετρητή για να διατηρούμε το εμβόλιο. Η Κινητή Μονάδα θα διαθέτει  νοσηλευτή, επισκέπτρια υγείας και γιατρό. Στο σημείο θα υπάρχει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Ξεκινάμε από την επόμενη εβδομάδα.  Θέλουμε τη συνεργασία των Δημάρχων και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τον γενικό πληθυσμό για να εμβολιαστεί. Πέρα από τις Κινητές Εμβολιαστικές Μονάδες από σήμερα στο πρόγραμμα εμβολιασμού μπαίνουν και οι ιδιώτες γιατροί. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εμβολιάζουν είτε στα ιδιωτικά τους ιατρεία είτε να μεταβαίνουν στα σπίτια ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν.  Ήδη έχει αναρτηθεί  η ηλεκτρονική διεύθυνση για την ενημέρωση των συναδέρφων  προκειμένου να  δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Έχει καθοριστεί επίσης με Υπουργική Απόφαση  ο τρόπος της αμοιβής τους και  για την κατ’ οίκον επίσκεψη και  για τον εμβολιασμό στο ιατρείο. Όλοι μας ιδιώτες, Δημόσιο Σύστημα Υγείας και  Περιφέρεια έχουμε ένα και μόνο στόχο: να μπορέσουμε να αυξήσουμε με ασφάλεια τα ποσοστά των εμβολιασμένων στη χώρα μας και στην Περιφέρεια μας. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη γιατί είναι πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα και αυτό αποδεικνύεται με τη διάθεσή του για χορήγηση των Κινητών Μονάδων ώστε να κάνουμε  με ασφάλεια τους εμβολιασμούς σε δυσπρόσιτες περιοχές.