Μάξιμος: Χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια η κατάργηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων


Tags |

«Αν ένα από τα βασικά αιτούμενα στην παιδεία είναι η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, τότε είναι επιβεβλημένη η επανεξέταση της αυθαίρετης κατάργησης του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, κατά τη συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και η επανίδρυση ενός νέου τμήματος που θα ανταποκρίνεται στην υψηλότατη ζήτηση που εμφανίζει η συγκεκριμένη ειδικότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ενημέρωση που είχε από τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, διδάσκοντα του προγράμματος σπουδών του πρώην Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων Δρ. Αλέξανδρο Βόντα και την εισηγήτρια του προγράμματος σπουδών Ιατρικών Εργαστηρίων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας κ. Ζαχαρούλα  Κυριακοπούλου, η οποία συμμετείχε διαδικτυακά.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κατάργηση -στην περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης- του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με έδρα τη Λάρισα ήταν άδικη και πλημμελώς αιτιολογημένη. Και τούτο διότι η Λάρισα, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας, διαθέτοντας δύο μεγάλα νοσοκομεία πανθεσσαλικής εμβέλειας, ιδιωτικά νοσηλευτήρια υψηλού επιπέδου, αλλά και κέντρα αποκατάστασης προηγμένων προδιαγραφών με άρτιες υποδομές, όπως επίσης και μια ακμάζουσα ιατρική κοινότητα, διευκόλυνε τη διασύνδεση του τμήματος με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, πέραν των άρτιων υποδομών, υπέρ της επανίδρυσης του τμήματος συνηγορεί το υψηλό επίπεδο διδασκόντων αλλά και το έντονο ενδιαφέρον υποψηφίων φοιτητών. Όπως ανέφεραν, η απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας ήταν πολύ υψηλή -42 από τους 63 εισακτέους του 2016 είχαν ήδη προσληφθεί σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο πριν καν ακόμη ορκιστούν και λάβουν επίσημα το πτυχίο τους. Με δεδομένες και τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για ίδρυση τμημάτων εφαρμοσμένων επιστημών, διεκδικούν την επανίδρυση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ως Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι «η επιτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος κρίνεται στην πράξη από τον αντίκτυπο των σπουδών στην αγορά εργασίας. Δεδομένης της υψηλής ανεργίας, κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην εκπαίδευση δεν μπορεί να αγνοεί την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η κατάργηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων -για την οποία έχω εκφράσει δημόσια την αντίθεσή μου ασκώντας και κοινοβουλευτικό έλεγχο- θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της δημιουργίας νέου τμήματος. Δυστυχώς, για την κατάργηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων δεν ελήφθησαν υπόψη ακαδημαϊκά κριτήρια. Παρά τα κατ’ επανάληψη ερωτήματά μας αν γνωμάτευσε επ’ αυτού η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) δεν υπήρξε καμία απάντηση. Είναι καιρός, με ακαδημαϊκά και μόνο κριτήρια, η διάδοχος της ΑΔΙΠ, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), να επανεξετάσει την απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και να αποφανθεί για τη δημιουργία νέου τμήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».