Μάξιμος: Αναγκαία η διαρκής επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων


Tags |

«Ο δημόσιος τομέας για χρόνια θεωρούνταν ο “μεγάλος ασθενής” και σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίος ο συγχρονισμός του κρατικού μηχανισμού με τις απαιτήσεις μιας εποχής που εξελίσσεται ραγδαία, λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται οι κρατικές δομές να στελεχώνονται από στελέχη υψηλής κατάρτισης, τα οποία μάλιστα συνεχώς να επιμορφώνονται, καθώς πλέον οι καινοτομίες και νέες πρακτικές είναι σε συνεχή ροή». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει, όπου παρουσιάστηκε η στρατηγική του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για την περίοδο 2021-2023 από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και την πρόεδρό του κ. Εύη Δραμαλιώτη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός καλωσόρισε τη νέα πρόεδρο του ΕΚΔΔΑ «την συμπατριώτισσά μου εκ Φαρσάλων Λαρίσης ορμώμενη, κ. Εύη Δραμαλιώτη», και επισήμανε «την αδήριτη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημόσιος τομέας μας έχει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με πολλούς από αυτούς κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως, απέχουμε ακόμη από τον ιδεατό στόχο. Αναμφίβολα, η καθιέρωση του ΑΣΕΠ στον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων συνέβαλε στην αξιοκρατική στελέχωση του δημόσιου τομέα. Γιατί για να είμαστε ειλικρινείς, επί δεκαετίες είχε επικρατήσει, σε μεγάλο βαθμό, η λογική του κομματισμού στην επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, γεγονός, που δημιουργούσε διαρκώς έναν φαύλο κύκλο αδιεξόδων. Όπως επίσης, η επικράτηση αντιπαραγωγικών προτύπων, όπως αυτού της ήσσονος προσπάθειας.

Ο κόσμος, όμως, αλλάζει και όποιος δεν ακολουθεί τις εξελίξεις μοιραία αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Και η χώρα μας μετά από την μεγάλη περιπέτεια της χρεωκοπίας και όσων επακολούθησαν, αλλά και τη δοκιμασία της πανδημίας, δεν έχει την πολυτέλεια της αναβολής. Αυτό, άλλωστε, συνιστά και απαίτηση του μέσου πολίτη, που θέλει ένα κράτος φιλικό, ευέλικτο, αποτελεσματικό, που να βρίσκεται στο πλάι του και να μην αποτελεί τροχοπέδη στις πρωτοβουλίες του.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι φορείς που αναλαμβάνουν την επιμόρφωση των δημοσίων λειτουργών επιτελούν κομβικό ρόλο. Την αποστολή αυτή καλείται να φέρει σε πέρας το ΕΚΔΔΑ με την προσφορά του στην εκπαίδευση των στελεχών της διοίκησης αλλά και στην, αδίκως παρεξηγημένη από κάποιους, αξιολόγηση των δομών, προγραμμάτων και ανθρώπινου δυναμικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι στο νέο διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΔΔΑ συμπεριλήφθηκαν εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, διεθνούς καταξίωσης, τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από την δημόσια διοίκηση. Αυτό καταδεικνύει, πιστεύω, τη βούληση για την αναβάθμισή του σημαντικού αυτού φορέα και την αποτελεσματικότερη επιτυχία στην αποστολή του».

 

Η Δραμαλιώτη δείχνει την αξία της δημόσιας παιδείας!

 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ολοκληρώνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση και πριν δώσει τον λόγο στον υπουργό Εσωτερικών συνεχάρη «τη νέα πρόεδρο, κ. Εύη Δραμαλιώτη, διδάκτορα Διοικητικής Επιστήμης, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τα βήματα της οποίας από τα Φάρσαλα μέχρι το ΕΚΔΔΑ έχω την χαρά να παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια. Η ανοδική της πορεία είναι και μια υπόμνηση της αξίας της δημόσιας παιδείας ως ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας και καταξίωσης. Γνωρίζοντας τις αναμφισβήτητες ικανότητές της, θα ήθελα μαζί με τις ευχές μου για επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει, να τη συγχαρώ και για το νέο της βιβλίο ‘‘Το Επιτελικό Κράτος -Ρυθμιστική συνοχή και συντονισμός στο Κέντρο Διακυβέρνησης’’, που φωτίζει ζητήματα της διοικητικής επιστήμης, καθώς και την έννοια και τον ρόλο του Κέντρου Διακυβέρνησης, όπως επίσης και την λειτουργία του επιτελικού κράτους, συνεισφέροντας παράλληλα νέες ιδέες για την αρτιότερη αποτελεσματικότητά του».