- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Σημαντική η συμβολή των Θεσσαλών στην Επανάσταση του 1821

«Οι Θεσσαλοί με ξεσηκωμούς σε ορεινά χωριά και περιοχές που πλαισιώνουν τη θεσσαλική πεδιάδα (Όλυμπος, Πήλιο, Κίσσαβος, Πίνδος), με οικονομικές συνδρομές στον Αγώνα και με τη συμμετοχή πολλών αγωνιστών σε ένοπλα σώματα σε όλη την ηπειρωτική χώρα, συνέβαλαν στην επιτυχία της Επανάστασης». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ),βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης «ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ’21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ» στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αδυνατώντας λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων να παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης, στο μήνυμά του συγχαίρει τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να τιμήσουν με εκδηλώσεις τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που κατέληξε στην εθνική μας ανεξαρτησία. Όπως υπογραμμίζει «τα ιδεώδη και η ορθόδοξη ταυτότητα των επαναστατημένων Ελλήνων, αποτέλεσαν τη στέρεα βάση που απαιτούνταν για να θεμελιωθεί και να γιγαντωθεί η Επανάσταση του ΄21. Από άκρη σε άκρη, σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι σε κάθε τόπο προσέφεραν υπέρ του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και οι Θεσσαλοί, παρά την εμφανή μειονεκτική τους θέση λόγω της ομαλής τοπογραφίας και της εγγύτητας σε ισχυρές Οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν έμειναν άπραγοι. Με ξεσηκωμούς σε ορεινά χωριά και περιοχές που πλαισιώνουν τη Θεσσαλική πεδιάδα (Όλυμπος, Πήλιο, Κίσσαβος, Πίνδος), με οικονομικές συνδρομές στον Αγώνα και με τη συμμετοχή πολλών αγωνιστών σε ένοπλα σώματα σε όλη την ηπειρωτική χώρα, συνέβαλαν στην επιτυχία της Επανάστασης.

Η θεσσαλική γη, επίσης, ανέδειξε μεγάλους δασκάλους του Γένους, όπως τον Άνθιμο Γαζή, τον Κωνσταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων, τον Κωνσταντίνο Κούμα, τον Γρηγόριο Κωνσταντά, τον Δανιήλ Φιλιππίδη και τον Θεόκλητο Φαρμακίδη. Τέκνο της Θεσσαλίας ήταν ακόμα οεθνομάρτυρας, εμπνευστής της επανάστασης, Ρήγας Φεραίος, στον τόπο μαρτυρίου του οποίου, στο Βελιγράδι, είχαμε την ευκαιρία ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας να αποτίσουμε φόρο τιμής κατά την εκεί πραγματοποίηση των εργασιών της Διεθνούς μας Γραμματείας πριν από λίγες ημέρες.

Με την πεποίθηση ότι η έκθεση που διοργανώνετε, θα φωτίσει έτι περαιτέρω τις συνθήκες, τα πρόσωπα και την συνολικότερη συμβολή των Θεσσαλών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 21, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας».