- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Στενοίοι δεσμοί του ελληνικού με τον σερβικό λαό!

«Η Ελλάδα και η Σερβία κατέγραψαν τα περισσότερα θύματα στην ηρωική αντίσταση που αντέταξαν κατά της ναζιστικής κατοχής, όπως και η Ρωσία, ως ΕΣΣΔ, πλήρωσε τον μεγαλύτερο τίμημα με εκατομμύρια νεκρούς,στον νικηφόρο πόλεμο που διεξήγαγε κατά των Γερμανών εισβολέων και των συνεργατών τους. Καθήκον μας είναι να τιμούμε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση των λαώνμας. Τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης συνιστούν υπόμνηση προς τις νεότερες γενιές του χρέους μαςνα μην επιτρέψουμε την επιστροφή ολοκληρωτικών ιδεολογιών, που εσχάτως επαναδραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης». Τα παραπάνωανέφερεοΓενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Μέλος Της Ρωσικής Δούμας, κ. ΣεργκέιΓκαβρίλοφ,στο μνημείο των πεσόντων Σέρβων και Ρώσων τουκόκκινου στρατού στην απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τους ναζί.Στην τελετή συμμετείχανοπρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία κ.AlexanderBotsanHarchenkoκαι βουλευτές της ΔΣΟ από χώρες των Βαλκανίων και την Κύπρο.

 

Στην Ακαδημία του Βελιγραδίου

Η ηγεσία τηςΔΣΟ, που βρίσκεται στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς της Γραμματείας, επισκέφθηκε τοΙνστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, όπου συναντήθηκε με τονομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και Διευθυντή του Ινστιτούτουκ.LjubomirMaksimović.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος,αφού ενημέρωσε τον Διευθυντή του Ινστιτούτουγια τις δράσειςτηςΔΣΟ,κυρίως για την προστασία τωνχριστιανώντης Μέσης Ανατολής,αλλά καιτων χριστιανικώνμνημείωνπου πλήττονται από κακόβουλες ενέργειες της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας,όπωςσυμβαίνει και στοΚοσσυφοπέδιο, του πρότεινε τη συνεργασία του Ιδρύματος που ηγείται με τηνΔΣΟ. Κάτι που ο κ.Μαξίμοβιτς αποδέχθηκεασμένως, αφού επιβεβαίωσε την σύμπτωση στόχων και αντιλήψεων.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, επίσης, στηΘεολογικήΣχολήτου Βελιγραδίου,όπουτα μέλη τηςΔΣΟυποδέχθηκε οκοσμήτοραςτης Σχολήςπ.ΖόρανΡάνκοβιτς. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Θεολογικής Σχολής προηγήθηκε προσκύνημα στο Παρεκκλήσιοόπουεψάλητο«ΤηΥπερμάχω».Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στους «στενούς δεσμούς του ελληνικού με τον σερβικό λαό, με τον οποίο ήμασταν μαζί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας», ενώ υπενθύμισε ότι «η Αγία Υπομονή, που τιμάται στις 29 Μαΐου, την ημέρα της άλωσης της Πόλης, ήταν η Σέρβα μητέρα του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

 

Στη μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων 

Τέλος,η σερβική αντιπροσωπεία, η επικεφαλήςκαΣάνιαΛάτσιςκαι το μέλοςκ.ΑλεξάντερΤσότριτς, ξενάγησαντα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας τηςΔΣΟστονΆγιοΣάββα, τονμεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου, που θεωρείται ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Ο Άγιος Σάββαςείναι ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,του οποίου τολείψανόκάηκε το 1595 από τον ΟθωμανόΣινάνΠασά.Οι εργασίες ανοικοδόμησης τουΝαούολοκληρώνονταιτώρα,σχεδόν μετά από έναν αιώνα, καθώς το κομουνιστικό καθεστώς είχε “παγώσει” για δεκαετίες τις εργασίες.Ο επιβλητικός ναός, που μοιάζει εξωτερικά με την ΑγιάΣοφιά στην Κωνσταντινούπολη,είναι αγιογραφημένος στο σύνολό του μόνο με ψηφιδωτά, και μάλισταανάμεσά τουςσυγκαταλέγεται και το πλέον μεγαλύτερο ψηφιδωτό του κόσμου.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ευχαρίστησετα μέλη τηςσερβικήςαντιπροσωπείαςγια την πολύτιμη συνεργασία τους για την ευόδωση των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας.