Μάξιμος με Λιβανό: Αποζημιώσεις για ζημιές σε δένδρα και αμπέλια


Tags |

Οι ζημιές που υπέστησαν δενδροκαλλιεργητές και αμπελουργοί από τους παγετούς, άλλα και η ενίσχυση των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών Crimson, ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε για άλλη μια φορά υπόψη του υπουργού τις καταστροφικές συνέπειες των διαδοχικών παγετών στις περισσότερες πολυετείς καλλιέργειες του νομού. Αμύγδαλα, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια, αχλάδια και αμπέλια, υπέστησαν σοβαρή μείωση στην παραγωγή τους. Οι ζημιωθείσες εκτάσεις είναι μεγάλες και οι πληγέντες αγρότες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ για δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές είναι καθολικές. Επιπλέον, όμως, επισήμανε τη ζημιά από βακτηριακό κάψιμο στα βιομηχανικά αχλάδια του νομού, ως απόρροια του τελευταίου όψιμου παγετού της 9ης Απριλίου, που δεν καλύπτεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζήτησε να εξεταστούν οι δυνατότητες ενίσχυσης των εν λόγω παραγωγών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές από τον παγετό ενημέρωσε ότι οι ζημιές απο τον επαναλαμβανόμενο παγετό, ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, μοναδικό για τα δεδομένα της χώρας μας τα τελευταία 15 χρόνια, θα αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα.

 

Επιτραπέζια σταφύλια

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε, επίσης, να υπάρχει δικαιοσύνη στην αρωγή του κράτους όσον αφορά στα επιτραπέζια σταφύλια Crimson, καθώς ενώ δόθηκαν  ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, de minimis, σε παραγωγούς Crimson στην Πέλλα και την Ημαθία δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη για τους παραγωγούς της Θεσσαλίας. Όπως εξήγησε, οι σταφυλοπαραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου υπέστησαν  ζημιές από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις του μεσογειακού κυκλώνα  “Ιανού” την περίοδο της συγκομιδής. Προς απόδειξη τούτων, προσκόμισε το σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ που του ενεχείρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρης Κοκκινούλης. Μάλιστα, κατά τη συνάντηση υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κοκκινούλη, από τον οποίο ζητήθηκε να συνδράμει με επιπλέον στοιχεία, προκειμένου να σχηματιστεί πλήρως στοιχειοθετημένος φάκελος που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι, αφού ολοκληρωθεί ο φάκελος θα εξεταστεί απο το Υπουργείο, και εφόσον στοιχειοθετείται ζημία από καιρικά φαινόμενα, θα υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών.